MÅ VENTE PÅ NATO-HJELP: Bilde fra da kong Harald besøkte NATO-øvelsen Cold Response i Trøndelag. Her snakker han med vernepliktige soldater fra Panserbataljonen i Brigaden i Nord-Norge. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix.
MÅ VENTE PÅ NATO-HJELP: Bilde fra da kong Harald besøkte NATO-øvelsen Cold Response i Trøndelag. Her snakker han med vernepliktige soldater fra Panserbataljonen i Brigaden i Nord-Norge. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix.Vis mer

Forsvarskilder: Det vil ta én til to måneder for NATO å hjelpe Norge

- Da britiske styrker gjennomførte en alarmøvelse med forflytning av egne styrker fra Storbritannia til Latvia, tok dette tre uker. Og da gikk det kjapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil ta minst én til to måneder før Norge før Norge kan få hjelp fra en hovedstyrke fra NATO i en alvorlig krise- eller krigssituasjon, ifølge forsvarskilder.

Nettstedet AldriMer skriver at de har fått opplyst om tidsbruken fra flere, uavhengige og sentralt plasserte forsvarskilder, blant annet i kretsen rundt forsvarssjefen, samt ved Forsvarets operative hovedkvarter utenfor Bodø. Også kilder i NATO bekrefter at det er den tiden det tar for NATO å mobilisere.

- Da britiske styrker gjennomførte en alarmøvelse med forflytning av egne styrker fra Storbritannia til Latvia, tok dette tre uker. Og da gikk det kjapt, sier en høytstående NATO-kilde til nettstedet.

En fortropp fra NATO skal kunne være på plass i Norge etter 14 dager, men det er utelukkende for å forberede innsettingen av allierte styrker i Norge. Hovedstyrken trenger langt mer tid på å mobilisere. Forsvarsstaben ønsker ikke å kommentere opplysningene.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljer i det som er gradert planverk og graderte vurderinger av beredskapsforholdene våre, sier pressetalsmann Eystein Kvarving ved Forsvarsstaben.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram