Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarskomiteen tviler på Lockheed-Martin

20 milliarder «for godt til å være sant».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forsvarskomiteen på Stortinget reagerer på toppsjefen i Lockheed Martins utspill til Dagbladet.no tidligere i dag.


- Burbage har sjøl gjort seg skyld i at han ble misforstått. Det han uttalte til Jane\'s kan nok forstås dithen at han var uenig i de prosessene vi har her i landet, og i debatten som har oppstått. Lockheed-Martin kan ikke bestemme om vi vil være med videre i programmet. Når vi skal kjøpe, og hvilken flytype vi skal kjøpe er ikke deres avgjørelse, sier Signe Øye, nestleder i forsvarskomiteen til Dagbladet.no.

Lockheed-Martin stiller svakere

Øye poengterer at alle aktørene fortsatt er aktuelle, og at Lockheed-Martin må konkurrere med Eurofighter, det svenske SAAB Gripen og det franske Dassault Rafale.

Tidligere i dag uttalte toppsjef i Lockheed-Martin, Tom Burbage til Dagbladet.no at norsk industri ville få muligheten til å delta i en industripakke, med en potensiell verdi på mellom 18 og 19 milliarder. Forutsetningen var at norske bedrifter ville måtte være konkurransedyktige. Øye mener Lockheed-Martin stiller svakere med sin uforpliktende industripakke.

Prisen urealistisk

Nestleder Øye trekker nå dette utspillet i tvil. Burbage har ikke gitt noen indikasjoner på hva han legger i begrepet konkurransedyktig. Også prisen, rundt 20 milliarder for 48 jagerfly, har vært trukket i tvil blant forsvarseksperter og konkurrerende bedrifter. Øye synes prisantydningen fra Lockheed-Martin virker urealistisk.

- Det virker nesten for godt til å være sant. Sett oppmot at vi skal få industriavtale på 18-19 mrd. virker det utrolig spennende det. Men så kommer alle de men\'ene, sier Øye til Dagbladet.no.

Lockheed-Martin vil levere en annen versjon til sine samarbeidspartnere enn til egne, amerikanske styrker, og spørsmålet er om det er her besparingen ligger.

TVILER PÅ JSF:  Signe Øye i forsvarskomiteen stiller seg tvilende til flyprodusenten Lockheed-Martins utspill om pris og industriavtale. Foto: AP/Nils Harald Ånstad
TVILER PÅ JSF: Signe Øye i forsvarskomiteen stiller seg tvilende til flyprodusenten Lockheed-Martins utspill om pris og industriavtale. Foto: AP/Nils Harald Ånstad Vis mer

Burbage sier mellom linjene at Norge vil få et fly som er teknisk underlegent den amerikanske motparten?

- Ja, og samtidig skjeller han ut Eurofighter som en forelda greie. Det er jo slik at vi skal ha flyet vi har behov for og råd til. Det er nok tydelig at man ikke snakker om den beste modellen USA ser for seg når man ser på disse prisene. Det sier jo litt om USA når de vil være våre nærmeste allierte, samtidig som de ikke vil dele alt med oss, sier Øye.

Norge forplikter seg til oppgraderinger

Avtalen om Joint Strike Fighter forutsetter også at Norge forplikter seg til oppgraderinger fra fabrikken, og vil slik være avhengig av produsenten i hele flyets levetid, på lik linje med dagens ordning med F-16-flyene. Øye mener dette ikke er en ønskesituasjon.

Nå tar forsvarskomiteen konsekvensene av Lockheed-Martins utspill med i sin behandling av avgjørelsene.

Avgjørelsen tas utfra en helhet

Vi må se på dette utfra en helhetspakke, slik at vi får de beste ringvirkningene for norsk industri. Det må være med i prosessen fram mot avgjørelsen. Men det er en vesensforskjell på disse fabrikkene i forhold til Lockheed-Martins industripakke, sier Øye.

- Jeg berømmer Forsvarsdepartementet med Forsvarsledelsen i spissen når det gjelder dette programmet. Vi satt for lenge og betalte uten å stille krav. Nå har vi iallfall fått en debatt og det er bra. Da kan vi få de beste løsningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling