DREPTE 68: Anders Behring Brevik skjøt og drepte 68 mennesker på Utøya. Dette bildet er tatt fra helikopter midt under terroraksjonen. En stor leverandør til det norske forsvaret og politiet solgte våpenutstyr til Behring Breivik i fjor høst. Foto: Marius Arnesen / Scanpix .
DREPTE 68: Anders Behring Brevik skjøt og drepte 68 mennesker på Utøya. Dette bildet er tatt fra helikopter midt under terroraksjonen. En stor leverandør til det norske forsvaret og politiet solgte våpenutstyr til Behring Breivik i fjor høst. Foto: Marius Arnesen / Scanpix .Vis mer

Forsvarsleverandør solgte våpenmagasiner til Breivik

- Det er fryktelig, sier daglig leder i Capsicum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Capsicum Solutions satte i gang full intern etterforskning etter at identiteten til Anders Behring Breivik ble kjent. Firmaet, som er en stor leverandør av våpenutstyr til Forsvaret og politiet, fryktet at de hadde levert utsyr massedrapsmannen brukte under massakren på Utøya.

Under granskningen kom det fram at Capsicum hadde solgt fire pistolmagasiner med kapasitet på 30 skudd til Behring Breivik. I tillegg kjøpte massedrapsmannen en lademakanisme som gjør det enklere å lade om våpenet. Magasinene passer til Glock-pistolen som var ett av våpnene Behring Breivik benyttet under massakren på Utøya.

- Det er en forferdelig sak at vi har levert magasiner til en som har gjort en slik forbrytelse. Jeg tar det veldig tungt personlig, sier daglig leder Flemming Mark Pedersen til Dagbladet.

Forstår reaksjoner Firmaet omsetter lite overfor privatmarkedet, mens nesten all omsetning er tilknyttet Forsvaret og politiet. Pedersen ser at folk kan reagere på at de i denne saken har solgt utstyr til «begge sider» - både massedrapsmannen og politiet som pågrep ham.

- Jeg ser den problemstillingen og forstår godt at man reagerer på det. Det er viktig å framholde at dette er produkter i fritt salg, som det ikke er restriksjoner på. Behring Breivik har kjøpt produktene fra netthandelen vår, vi har ikke hatt noen personlig kontakt med ham, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Behring Breivik kjøpte magasiner som tar 30 kuler. Er ikke det uvanlig å kjøpe som privatperson og hvem er vanligvis kundene til det produktet?

- De magasinene som tar 30 skudd blir primært solgt til enkeltpersoner i Forsvaret som ønsker en enklere måte å transportere ammunisjon. De kjøper det privat, siden de ikke får dekket det gjennom Forsvaret. Det hender også at konkurranseskyttere handler dette produktet, fordi de kan få en fordel av det i konkurranser, men det er et ekstremt snevert marked.

- Frykter dere at dette kan skade samarbeidet dere har med Forsvaret og politiet?

- Ja, det frykter vi, dette setter oss i et veldig uheldig lys, sier Pedersen.

Solgte ikke ammunisjon Pedersen opplyser at de har endret firmaets netthandel etter at det ble klart at de solgte våpenutstyr til Behring Breivik.

- Det vil ikke ha noen praktisk betydning for kriminelle som ønsker å skaffe seg dette utstyret, men det er et uttrykk for hvor sjokkerte vi er. Hvis vi kan gjøre noe i denne situasjonen, så gjør vi det.

Capsicum-lederen sier også at de er svært restriktive med å selge avansert utstyr til privatpersoner. Blant annet selger de ikke beskyttelsesutstyr til enkeltpersoner, men kun til firmaer. Dette fordi ingen sivile trenger slikt utstyr, med mindre de er involvert i kriminelle aktiviteter.

Telemarksavisa skrev om Capsicum i dagens utgave. På forsiden skrev avisa at Capsicum solgte ammunisjonen Behring Breivik benyttet under massakren. Dette medfører imidlertid ikke riktighet. Firmaet selger ikke ammunisjon og har ikke en gang lov til å lagre ammunisjon i sine lokaler.

- Det er veldig dramatisk for oss med slik feilinformasjon. Vi har holdt på med dette siden starten av 90-tallet og har et fullstendig plettfritt rennomé. Uten troverdighet har vi ingenting i denne bransjen, sier Flemming Mark Pedersen.

- UBEHAGELIG: Flemming Mark Pedersen, daglig leder i Capsicum, opplever det svært ubehagelig at firmaet hans har solgt våpenutstyr til Anders Behring Breivik. De leverte politiet mandag morgen en full rapport om hele ordren til Behring Breivik. Foto: Capsicum
- UBEHAGELIG: Flemming Mark Pedersen, daglig leder i Capsicum, opplever det svært ubehagelig at firmaet hans har solgt våpenutstyr til Anders Behring Breivik. De leverte politiet mandag morgen en full rapport om hele ordren til Behring Breivik. Foto: Capsicum Vis mer