Forsvarsminister Krohn Devold feilinformerte

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold forsikret mandag Stortinget om at Israel ikke deltar i utviklingen av framtidas jagerfly, F-35. Men Dagbladets undersøkelser viser at forsvarsministeren tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Israelsk våpenindustri deltar i prosjektet, som ledes av det amerikanske konsernet Lockheed Martin. Når forsvarsminister Kristin Krohn Devold i dag møter til høring i Stortingets forsvarskomité, må hun også forklare hvorfor hun har besluttet at Norge skal gå fra etappe 1 til etappe 2 i The Joint Strike Fighter Programme, eller JSF-programmet som utvikler flyet.

Uten å rådføre seg med Stortinget har hun gjort det klart at Norge skal bidra med vel én milliard kroner over en tiårsperiode fra 2002 til 2012 til arbeidet med å utvikle det nye jagerflyet.

Israelsk kontrakt

Sist Krohn Devold møtte i komiteen for å forklare seg, slo hun fast at Israel, som har vært en partner i dette utviklingsarbeidet siden 1997- 98, nå ikke lenger fikk være med.

Men undersøkelser Dagbladet har gjort, viser at israelsk våpenindustri, blant annet representert med selskapet Elbit, allerede har undertegnet kontrakt med Lockheed Martin om leveranser til prosjektet. Etter det Dagbladet får opplyst er dette den eneste kontrakten som foreløpig er inngått mellom JSF-programmet og et selskap fra et ikke-NATO-land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer