Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsminister Mattis roser Norge for sin vilje til å styrke forsvaret

Mattis var lørdag på et kort besøk i Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

BESØK: Den amerikanske forsvarsministeren James N. Mattis besøker Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
BESØK: Den amerikanske forsvarsministeren James N. Mattis besøker Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister James Mattis roste lørdag Norge for sin forsikring om å nå toprosentsmålet i NATO, samt Norges sjenerøsitet som vertsland for US Marines.

Mattis var lørdag på et kort besøk i Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

BESØK FRA USA: Den amerikanske forsvarsministeren James N. Mattis besøker Oslo for å ha samtaler med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Senere i dag skal han også møte utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dagen begynte på forsvarsminister Bakke-Jensens kontor, og da de to ministrene møtte pressen i 11-tiden, kom Mattis med en varm forsikring om at Norge har vært, og fortsetter å være, en viktig og nær alliert. En status som, ifølge Mattis, er blitt ytterligere sementert av Norges fortsatte forpliktelse til målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar innen 2024.

Nært forhold

Etter samtalen med Bakke-Jensen understreket Mattis det lange og nære forholdet mellom USA og Norge, Han sa at det tette forholdet er noe USA ikke tar som en selvfølge.

- Våre to land har bygd sitt forhold over mer enn hundre år. Norge utviste politisk mot ved å gå inn i NATO i 1949, og jeg er glad for at Norge gjentar målsettingen om å bevilge mer til forsvaret og dermed være med på å styrke alliansen, sa Mattis.

Han betegnet det nylig avholdt toppmøtet i Brussel som svært vellykket og at det var et sterkere NATO som kom ut av møtet mellom stats- og regjeringssjefene.

Mattis roste også Norge innsats i Afghanistan og Irak.

- Norges forsikring om å nå toprosentmålet gir tiltro til ambisjonen om et styrket og sterkt NATO. Det er jeg glad for, sa Mattis.

Bakke-Jensen trakk også fram toprosentgrensen, men han nyanserte satsingen noe.

- Vi går inn for å nå toprosentsmålet, og i vår langtidsplan fra 2021 til 2024 vil vi ha denne forpliktelsen som et nøkkelpremiss.

- Norge er en av våre viktigste allierte

Mattis innledet sin seanse under pressekonferansen med et hjertesukk om at det hadde tatt ham altfor lang tid før han fikk besøkt Norge.

- Våre to land har bygget et sterkt bånd i over mer enn hundre år. Norge har et fortjent rykte for politisk mot og er en av USAs nære og viktige allierte. Vi tar ikke det sterke båndet mellom våre to nasjoner for gitt.

Ministeren betegnet det nylig avholdte toppmøtet i Brussel som svært vellykket og sa at det var et sterkere NATO som kom ut av møtet mellom stats- og regjeringssjefene.

Takket for Norges sjenerøsitet

I den private samtalen mellom ministrene skal sikkerheten i nord, og Norges invitasjon til å øke antall soldater fra det amerikanske marinekorpset i treningsrotasjon i Norge, ha stått sentralt. Norge har åpnet for at opptil 700 amerikanske soldater kan trene på rotasjon i Norge, og utvide treningsområdet til også å gjelde Troms.

- Vi setter pris på den fleksibiliteten og sjenerøsiteten Norge viser med å ville være vert for 700 marinesoldater. I tillegg til øvelsen Trident Juncture vil vi fortsette å øve i Norge. Dette gir et tydelig signal om at USA og NATO står sammen med Norge om å sikre fred i Europa, sa Mattis.

Bakke-Jensen var også opptatt av å vise til samarbeidet, og spesielt satsingen i nordområdene.

- Vi er fornøyd med rotasjonen av US Marines som trener i Norge. Dette styrker både Norge og NATO. Sikkerhetssituasjonen er alvorlig. Vi må styrke sikkerheten i Nord-Atlanteren. Jeg ser fram til å jobbe med USA om å utvikle den nye kommandostrukturen i NATO, og da spesielt den atlantiske kommandostrukturen, sa Bakke-Jensen.

FORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump virket fornøyd med resultatet etter Nato-toppmøtet i Brussel. Trump har tidligere utrykket misnøye med de andre medlemslandenes manglende forsvarspengebruk. Video: AP Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media