Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsminister og hærsjef går av etter Taliban-angrep i den «norske» byen i Afghanistan

Minst 140 soldater og offiserer drept.

FORSVARSMINISTEREN GÅR: Abdullah Habibi (til venstre) er ikke lenger forsvarsminister i Afghanistan etter Taliban-angrepet  i Mazar-i-Sharif. President Ashraf Ghani i midten og innenriksminister Taj Mohammad Jahid til høyre i forbindelse med et besøk i en militærleir i Laghman-provinsen sist sommer. Foto: NOORULLAH SHIRZADA, AFP/NTB Scanpix.
FORSVARSMINISTEREN GÅR: Abdullah Habibi (til venstre) er ikke lenger forsvarsminister i Afghanistan etter Taliban-angrepet  i Mazar-i-Sharif. President Ashraf Ghani i midten og innenriksminister Taj Mohammad Jahid til høyre i forbindelse med et besøk i en militærleir i Laghman-provinsen sist sommer. Foto: NOORULLAH SHIRZADA, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministeren og hærsjefen i Afghanistan går av etter Taliban-angrepet som kostet over 100 regjeringssoldater livet på en militærbase ved Mazar-i-Sharif.

Ofrenes etterlatte og andre afghanere krevde i helgen at forsvarsminister Abdullah Habibi og forsvarssjef Qadam Shah Shaheem måtte få sparken som følge av blodbadet.

President Ashraf Ghani innkalte lørdag forsvars- og sikkerhetspersonell til hastemøte, og mandag opplyste Ghani at han har godtatt oppsigelser fra hærsjefen og forsvarsministeren.

Fra før har tolv offiserer, deriblant to generaler, fått sparken i kjølvannet av angrepet.

I den «norske» byen

Angrepet i den nordlige provinsen Balkh fredag antas å være det største som Taliban har gjennomført mot afghanske militærmål til nå. Gjerningsmennene var iført regjeringshærens uniform og bombevester. De kjørte inn i basen i militærkjøretøyer og åpnet ild mot militærbasens moské og spisesal.

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept og såret i angrepet utenfor Mazar-i-Sharif, der norske styrker var stasjonert i nærmere ti år fram til 2014.

Lokale tjenestemenn har opplyst at minst 140 soldater og offiserer ble drept, mens over 160 skal ha blitt såret.

Angrepet var opptakt til den kommende våroffensiven, het det i en melding fra Taliban fredag. Opprørsbevegelsen hevder at over 500 soldater ble drept og såret i angrepet.

USA-besøk

USAs forsvarsministerJim Mattis ankom mandag Afghanistan på sitt første besøk siden han ble USAs forsvarsminister.

Mattis' besøk var ikke varslet på forhånd, noe som heller ikke er vanlig når utenlandske ministre besøker det krigsherjede landet. Forsvarsministeren landet i Kabul kort tid etter at hans afghanske motpart Abdullah Habibi gikk av som følge av et blodig Taliban-angrep mot en afghansk militærbase.

Mattis skal møte blant andre president Ashraf Ghani, under to uker etter at USA slapp sin kraftigste konvensjonelle bombe over en IS-base øst i landet.

Forsvarsministeren skal under besøket vurdere de militære behovene i det som er blitt USAs lengste krig.

Et viktig spørsmål for Pentagon er hvordan presset på Taliban kan opprettholdes uten å forlenge en hengemyr som koster amerikanske skattebetalere milliarder av dollar hvert år .

(NTB-AFP-AP).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media