Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsministeren: - Én holdbar grunn til norske soldater i Syria

Men svarer verken ja eller nei til om de allerede er der.

FOLKERETTSLIG GRUNNLAG:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), her 19. april i år under framleggelsen av Forsvarets årsrapport for  2016, støtter jusprofessor Geir Ulfstein i ett hovedpunkt om norsk Syria-nærvær. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
FOLKERETTSLIG GRUNNLAG:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), her 19. april i år under framleggelsen av Forsvarets årsrapport for  2016, støtter jusprofessor Geir Ulfstein i ett hovedpunkt om norsk Syria-nærvær. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er enig med jusprofessor Geir Ulfstein i at det det bare finnes én holdbar begrunnelse for at soldater kan gå inn i Syria.

- Det er retten til selvforsvar, som framgår av FN-paktens artikkel 51. Dette er også begrunnelsen regjeringen har brukt i sin folkerettslige vurdering, skriver forsvarsministeren i en mail til Dagbladet på spørsmål om en kommentar til professorens vurdering tidligere i dag.

Lokale medier i Midt-Østen kom i helgen med spesifikke opplysninger fra navngitte militær kilder at norske soldater har gått inn i Syria fra den irakiske Anbar-provinsen.

Forsvarsdepartementet verken bekreftet eller avkreftet opplysningene da.

- Bør klargjøre

Derfor kom professoren ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo med følgende henstilling til regjeringen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide:

- Jeg synes absolutt at den norske regjeringen bør klargjøre om norske soldater har gått inn i Syria, og hvilken folkerettslig begrunnelse de har for å gjøre det, sier Geir Ulfstein til Dagbladet.

Også SVs medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Bård Vegard Solhjell ber forsvarsministeren om en redegjørelse.

I sitt svar skriver forsvarsministeren ikke noe om norske soldater har gått inn i Syria.

Men hun utdyper den folkerettslige vurderingen av det norske militære nærværet i kanmpen mot IS (som regjeringen kaller ISIL):

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

- Forsvare Irak

- Som også professor Ulfstein er inne på, foreligger det folkerettslig grunnlag for norsk deltakelse i maktbruk i Syria for å forsvare Irak mot angrep fra ISIL. ISIL opererer fritt mellom Irak og Syria.

De norske styrkene skal trene, rådgi og støtte lokale syriske styrker i deres kamp mot ISIL. Det er en forutsetning at kampen er rettet mot ISIL.

Ulfstein har derfor rett i sin argumentasjon om at det folkerettslige grunnlaget bygger på selvforsvar av Irak, skriver statsråden.

Og hun viser til Utenriksdepartements vurderinger og notater (i PDF-lenkenene nederst) i forkant av regjeringens vedtak om norske styrker mot IS/ISIL for ett års tid siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!