Forsvarsministeren avviser at hun ble advart om FOST

Fikk ikke notat om operasjoner i grenseland i 2006.

AVVISER ADVARSEL: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun ikke ble advart om at FOST opererte i grenseland i 2006. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
AVVISER ADVARSEL: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun ikke ble advart om at FOST opererte i grenseland i 2006. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) avviser at hun ble advart allerede i mars 2006 om at Forsvarets sikkerhetstjeneste opererte i grenseland.

Det medfører ikke riktighet, slik det fremkommer i Aftenpostens artikkel (onsdag), at jeg mottok et notat i mars 2006 med bekymringsmeldinger om forholdet mellom NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) og FOST (Forsvarets sikkerhetstjeneste), skriver Strøm-Erichsen i et brev til Høyres stortingsgruppe og med kopi til de øvrige partiene på Stortinget.


Bekymrings- melding

Det var tidlig i 2008 at Forsvarsdepartementet fikk en skriftlig bekymringsmelding fra NSM om metodebruken i Forsvarets sikkerhetsmyndighet. Det har senere blitt stilt spørsmål ved om Strøm-Erichsen har reagert for sent, men i svarbrevet til Høyre avviser forsvarsministeren dette.

Tvert om ble saken fulgt opp med brev til FOST og til forsvarssjefen, etterfulgt av et møte mellom partene og deretter varsling av EOS-utvalget, skriver hun.

EOS-utvalget er et kontrollorgan som er oppnevnt av Stortinget og skal føre løpende tilsyn med de hemmelige tjenestene.


Innfører inspeksjoner

Strøm-Erichsen sier i brevet at det ikke ble avdekket «uhjemlet virksomhet fra FOSts side i disse konkrete sakene», men at det var behov for å se nærmere på regelverket som gjelder for FOST.

Det har i sin tur ført til at Forsvarsdepartementet nå skal direkte inn med kontroll av FOST. «Ett virkemiddel i denne forbindelse er gjennomføring av jevnlige inspeksjoner», skriver Strøm-Erichsen.


Flere spørsmål

Solberg er ikke direkte imponert over forsvarsministerens brev:

- Svarene gir grunnlag for flere spørsmål, og jeg synes det hadde vært fint om statsråden kom til Stortinget og orienterte om dette, slik at Stortinget kan stille flere spørsmål, sier Solberg til NTB.

Seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke, sier til NTB at han ikke vet om det er mulig å få til at ministeren møter i Stortinget før ferien. Men hvis det likevel skulle la seg gjøre, og det er ønsket av opposisjonen, så vil forsvarsministeren ta seg tid til det.

- Hun gjør som Stortinget ønsker. Hvis det er plass og mulighet, så har statsråden sagt at hun stiller i Stortinget, sier Spange Brekke.

Vil følge opp

Solberg sier at uansett om ministeren vil møte i Stortinget eller ikke, så vil Høyre forfølge saken videre. Hun oppfordrer samtidig ministeren om å offentliggjøre konklusjonene i rapporten som EOS-utvalget skal ha levert onsdag.

- En ting man kunne gjort med en gang er å offentliggjøre EOS-rapporten som kom i dag. Hvis det er noe hemmelig i den så må man ta ut det, sier hun.

(NTB)