SINTE PÅ SØREIDE Forsvarets renholdere har skrevet et illsint brev til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: JON TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
SINTE PÅ SØREIDE Forsvarets renholdere har skrevet et illsint brev til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: JON TERJE PEDERSEN/DAGBLADETVis mer

Forsvarsministeren får kjeft av sine egne renholdere

- Syntes du det er rettferdig og riktig at vi blir behandlet slik?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vi holder rent i Forsvarets leirer. Vi står på og gjør alt vi kan for at det skal være rent og trivelig for soldater og ansatte i Forsvaret (...) Nå vil politisk ledelse at vi skal miste jobbene fordi dere vil spare penger», skriver Forsvarets renholdere i et brev til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det er leder for Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Forsvaret, Tom-Rune Klemetsen, som har skrevet brevet på vegne av Forsvarets i dag nærmere 400 renholdere.

«Synes dere det er rettferdig og riktig at vi skal tape masse pensjon og få mye dårligere vilkår enn i dag?», står det i brevet.

- Taper penger NTL mener Forsvarets renholdere vil tape store penger på å bli konkurranseutsatt:

«Vet dere at vi taper masse pensjon på det dere gjør mot oss? Mange av oss får ca. 1,5 millioner mindre å leve for som pensjonister på grunn av at vi nå mister jobben vår i staten. I dag får vi full pensjon etter 30 år. Nå må vi jobbe i 40 år», skriver NTL i brevet, som nå mener renholderne må jobbe langt lengre.

«I tillegg kan veldig mange av oss heller ikke gå av på pensjon fra 62 år sånn som vi har mulighet for i dag hvis vi ikke klarer å jobbe lengre. Vi må kanskje jobbe til vi er 66-67 år. Mange av oss hadde planlagt å gå av på 62. Nå må vi se om vi orker å jobbe lengre, eller om vi er nødt til å slutte å jobbe før vi kan gå av med pensjon», står det i brevet.

Konkurranseutsetter renholdet Dagbladet har tidligere skrevet at Forsvaret skal konkurranseutsette alle sine renholdere. Forsvaret har fått frist til 30. april 2016 å konkurranseutsatte all renhold, og Norsk Tjenestemannslag har tidligere advart om at dette truer sikkerheten til Norges mest hemmelige lokaler.

Februar avdekket Dagbladet at ett av de selskapene som har vunnet anbud hos Forsvaret hadde brutt arbeidsmiljøloven. Selskapet vasker en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor.

Nå truer renholderne med å si opp jobben.

«Dere deler rundhåndet ut tiltak til befal og andre som må slutte i Forsvaret. Vi forventer at dere tilbyr oss noe for de store ulempene det blir for oss å måtte slutte.  Noen av oss har jobbet i forsvarssektoren hele vårt arbeidsliv. Vi hadde ikke forventet at vi skulle bli «takket av» på en slik måte. Vi har alltid vært lojale, men vi kommer ikke til å følge lojalt med over til private firma som tilbyr dårlige vilkår. Vi forbeholder oss retten til å takke nei!», skriver NTL i brevet.

Vil effektivisere Spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet, Birgitte Frisch, sier de har mottatt brevet, og at NTL vil få et svar i løpet av kort tid.

«Regjeringen har som mål å effektivisere offentlig sektor. Konkurranse skal være et gjennomgående element i bidraget til effektiv bruk av samfunnets ressurser. For forsvarssektoren betyr det å sikre at vi får mer forsvarsevne for pengene. Et viktig element i dette er å innrette forsvarssektoren mot organisasjonenes kjernevirksomhet, og ha et tettere samarbeid med næringslivet og industrien», skriver Frisch i en e-post til Dagbladet. Hun forteller at forsvarssektoren totalt bruker i overkant av 300 millioner kroner i året på renhold, og Forsvarsbygg er monopolleverandør av denne tjenesten til Forsvaret.

«Forsvarsdepartementet besluttet høsten 2014 å oppheve Forsvarsbyggs monopol på å levere renholdstjenester til Forsvaret, og Forsvaret skal nå anskaffe renholdstjenester for hele forsvarssektoren basert på konkurranse i det åpne marked. Det forsvarssektoren sparer på dette tiltaket kan benyttes til flere timer seiling, flyging, øving og trening i Forsvaret», skriver Frisch. Hun sier omstillingen skal gjennomfører på en forsvarlig måte.

«De ansatte vil få tilbud om å fortsette hos ny leverandør i henhold til reglene om virksomhetsoverdragelse. Dette gir forutsigbarhet om framtidig jobbsituasjon. I tillegg vil de opprettholde individuelle lønnsbetingelser. Departementet har til vurdering om hvorvidt enkelte grupper renholdsansatte bør kompenseres for eventuelle ulemper en virksomhetsoverdragelse kan ha for dem. Det er for tidlig å si noe om utfallet», skriver Frisch.
 
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde mandag ikke mulighet for å kommentere saken, opplyser Forsvarsdepartementet. 

DEMONSTRERTE: Forsvarets renholdere demonstrerte 15. juni mot konkurranseutsettingen. Foto: HALLVARD BERGE/NTL
DEMONSTRERTE: Forsvarets renholdere demonstrerte 15. juni mot konkurranseutsettingen. Foto: HALLVARD BERGE/NTL Vis mer