Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsministeren ønsker kontrollhøring velkommen

- Jeg ser svært alvorlig på saken, sier Ine Eriksen Søreide.

TIL STORTINGET: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun ser frem til full høring om Forsvarets båtsalg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Også utenriksminister Børge Brende er blant rekken av politiske og byråkratiske toppledere som trolig skal grilles av Stortinget på nyåret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TIL STORTINGET: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun ser frem til full høring om Forsvarets båtsalg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Også utenriksminister Børge Brende er blant rekken av politiske og byråkratiske toppledere som trolig skal grilles av Stortinget på nyåret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun ønsker en kontrollhøring i Stortinget velkommen etter at det nå er klart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner kontrollsak om Forsvarets salg av marinefartøy.

Som Dagbladet skriver i dag, går også regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet inn for full høring etter det siste halvårets avlsøringer i en artikkelserie i Dagbladet. Alle partiene på Stortinget står dermed samlet i kravet om å komme helt til bunns i hvordan tidligere norske krigsskip og marinefartøy er solgt til våpenhandlere, paramilitære selskaper og en beryktet krigsherre i Vest-Afrika.

Presset De siste ukene har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vært under press for det som oppfattes som uklare svar til kontrollkomiteen. Som ansvarlig statsråd for forsvarssektoren, har hovedansvaret for å rydde opp, ligget hos henne.

- Jeg ønsker en høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget velkommen. Jeg har svart komiteen om avhendingen av marinefartøy som skjedde mellom 2008 og 2013, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding departementet har sendt ut i ettermiddag.

Søreide har innfridd komitémedlemmenes krav om full tilgang på en granskningsrapport fra revisjonsselskapet PwC. PwC gjennomførte i høst en ekstern gransking av Forsvarets logistikkorganisasjon som følge av Dagbladets avsløringer rundt fartøysalget. Rapporten holdes hemmelig av forsvarsledelsen og Søreide.

I et brev til kontrollkomiteen avslører hun imidlertid at granskerne har avdekket brudd på blant annet bestemmelsene om forsvarlig forvaltning. Hun skriver at departementet ser svært alvorlig på de forhold som er avdekket i rapporten. Det skal være igangsatt omfattende tiltak og rutineendringer internt i Forsvaret, og departementet vurderer ytterligere undersøkelser og tiltak.

Rydder fortsatt Tidligere har Søreide erkjent overfor komiteen at det har vært kritikkverdige forhold og mangelfulle rutiner knyttet til vurderingen av eksportkontrollregelverket, dokumentasjon, informasjonsinnhenting, informasjonsutveksling, journalførsel og kompetanse.

Utenriksminister Børge Brende har innrømmet at Utenriksdepartementet har stolt for mye på Forsvaret som eksportør, og at de nå har sett seg nødt til å stramme inn eksportregelverket som følge av saken. Det skjedde i september.

ÅPNER KONTOLLSAK: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil tirsdag åpne kontrollsak med høringer mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet for å komme til bunns i hvordan tidligere norske krigsskip og marinefartøy er solgt til våpenhandlere, paramilitære selskaper og en beryktet krigsherre i Vest-Afrika. Faksimile: Dagbladet i dag.
ÅPNER KONTOLLSAK: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite vil tirsdag åpne kontrollsak med høringer mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet for å komme til bunns i hvordan tidligere norske krigsskip og marinefartøy er solgt til våpenhandlere, paramilitære selskaper og en beryktet krigsherre i Vest-Afrika. Faksimile: Dagbladet i dag. Vis mer

Forsvarsminister Søreide understreker i dagens pressemelding at oppryddingen fremdeles pågår.

- Som det går fram av svarene, så ser jeg svært alvorlig på saken. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har fått granskningsrapporten i sin helhet, og er informert om at tiltak allerede er iverksatt. Jeg har understreket at ytterligere undersøkelser og tiltak vurderes fortløpende, sier Søreide.

Kjempehøring Når kontrollkomiteen formelt åpner kontrollsak tirsdag, står man overfor en av de største og mest omfattende høringssaken på mange år.

På toppnivå omfattes forsvarsministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo, Espen Barth Eide og Ine Eriksen Søreide. Barth Eide hadde også ansvar som utenriksminister, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og nåværende statsråd Børge Brende.

Også de tre siste forsvarssjefene, Sverre Diesen, Harald Sunde og Haakon Bruun-Hansen må forvente å bli innkalt, sammen med et stort antall nøkkelpersoner i Forsvaret, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet.

• Les også: Det blir full høring om Forsvarets båtsalg

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

BER OM HØRING: Også regjeringspartiet Høyre ber nå om full høring i saken. - Vi kan ikke akseptere at dårlige og undertrykkende regimer blir utstyrt med avhendet forsvarsmateriell på grunn av slurvete norsk holdning. Det er av stor offentlig interesse at vi får orden i dette, sier partiveteran og nestleder i kontrollkomitéen, Michael Tetzschner, til Dagbladet. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BER OM HØRING: Også regjeringspartiet Høyre ber nå om full høring i saken. - Vi kan ikke akseptere at dårlige og undertrykkende regimer blir utstyrt med avhendet forsvarsmateriell på grunn av slurvete norsk holdning. Det er av stor offentlig interesse at vi får orden i dette, sier partiveteran og nestleder i kontrollkomitéen, Michael Tetzschner, til Dagbladet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling