Forsvarsministeren på piratjakt i Adenbukta

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte tirsdag den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen, som leder NATOs piratjakt i Adenbukta.

ADENBUKTA: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir ønsket velkommen ombord på  KNM Fridtjof Nansen av styrkesjef flaggkommandør Henning Amundsen (t.v). Fregatten fra Norge leder NATO-operasjonen Ocean Shield som skal slå ned på piratvirksomheten i Adenbukta.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ADENBUKTA: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blir ønsket velkommen ombord på KNM Fridtjof Nansen av styrkesjef flaggkommandør Henning Amundsen (t.v). Fregatten fra Norge leder NATO-operasjonen Ocean Shield som skal slå ned på piratvirksomheten i Adenbukta. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra dekket om bord på fregatten KNM Fritjof Nansen fulgte forsvarsministeren med da marineskipet forlot havnen i Djibouti tirsdag formiddag.

- Det er viktig for meg å besøke våre styrker utenlands, så dette har jeg gledet meg veldig til, sier Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Skipet overtok nylig kommandoen over NATO-operasjonen Ocean Shield, som skal bekjempe piratvirksomhet i Adenbukta. Oppdraget blir sett på som et prestisjeoppdrag. Styrkesjef Henning Amundsen er den første norske offiseren som leder en NATO-operasjon til sjøs.

Forsvarsministeren kom om bord for å få et bedre innblikk i operasjonen, men også for å høre hvilke erfaringer mannskapet har fått, tre uker inn i oppdraget.

Mannskapet består av 145 norske og utenlandske offiserer og menige. I tillegg er skipet forsterket med spesialsoldater som er spesialister på å borde båter.

Piratsoning Oppdraget består i å beskytte skipstrafikk og avverge og forhindre sjørøveri i Adenbukta og i Indiahavet, et område som er like stort som Vest-Europa.

Cirka 20.000 skip går årlig gjennom området, ifølge Forsvarsdepartementet.

I begynnelsen av juni startet for øvrig Norge en prosess med å få en avtale med Seychellene om soning for pirater som tas til fange under piratjakten i Adenbukta.

Målet er at de som domfelles for kapring av skip, skal sone straffen i sitt nærområde.

Må løse fattigdom Somalierne selv mener at hovedårsaken til piratvirksomheten er fattigdom, og at man først og fremst må løse problemene med lovløshet og fattigdom for å få bukt med piratvirksomheten.

Da daværende statsminister for Somalias overgangsregjering, Abdiweli Mohamed Ali, var på besøk i Norge i februar i fjor advarte han mot militære angrep mot pirater og deres baser langs kysten fordi han mente at det bare ville føre til gjengjeldelsesangrep.

Statsministeren understreket den gang at piratproblemet må løses på land, med tiltak mot fattigdom og innføring av lov og orden.
(NTB)