Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bakke-Jensen og EOS-lederen uenige om Eggemoen-etterretning

- Forsvarsministeren skyver oss foran seg, sier Eldbjørg Løwer

Løwer og Bakke-Jensen uenige om hva EOS-utvalget mener om superavansert etteretning på Hønefoss.

- IKKE I TVIL: - E-loven regulerer disse tingene, og hun (Løwer, red.anm.) er ikke i tvil om at den aktiviteten er innenfor loven, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om aktivitetene som drives ut fra E-tjenestens avanserte lyttestasjon ved Hønefoss. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
- IKKE I TVIL: - E-loven regulerer disse tingene, og hun (Løwer, red.anm.) er ikke i tvil om at den aktiviteten er innenfor loven, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om aktivitetene som drives ut fra E-tjenestens avanserte lyttestasjon ved Hønefoss. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er trygg på at «en av verdens mest avanserte lyttestasjoner» på Eggemoen, som NRK omtalte i går, holder seg innenfor norsk lov.

Han begrunner dette ved å vise til Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, EOS-utvalget, som ledes av Eldbjørg Løwer.

Omstridt praksis

- EOS-utvalget har konkludert med at aktiviteten er innenfor norsk lov, sier Frank Bakke-Jensen til Dagbladet.

Det er en oppfatning Eldbjørg Løwer ikke deler.

- Nei, hvis vi hadde vært sikre på det, hadde vi selvfølgelig ikke stilt spørsmålet til Stortinget, sier Løwer, da Dagbladet leser Bakke-Jensens uttalelse opp for henne.

Dermed er det full uenighet mellom forsvarsministeren og EOS-utvalgets leder om hva EOS-utvalget egentlig mener om denne ukas heteste etterretningssak:

STRIDENS KJERNE: Forsvarets lytteanlegg på Eggemoen ved Hønefoss. Foto: Google Maps
STRIDENS KJERNE: Forsvarets lytteanlegg på Eggemoen ved Hønefoss. Foto: Google Maps Vis mer

Aktivitetene som drives fra den superavanserte lyttestasjonen på Eggemoen.

Det kontroversielle er at E-tjenesten fra denne lyttestasjonen, ifølge NRK, også driver innsamling og lagring av telefon- og datatrafikk som involverer nordmenn i Norge. Det kan skje når disse nordmennene kommuniserer med personer i land som Afghanistan og Irak.

Toppjuristen Jon Wessel-Aas mener virksomheten er et systematisk og bevisst brudd på Grunnloven, personopplysningsloven, personopplysningsloven og E-tjenesteloven, men blir kraftig imøtegått av E-tjenestens sjef, generalløytnant Morten Haga Lunde.

- Feil, sier Bakke-Jensen

Allerede torsdag hadde Løwer blitt spurt av NRK om hun mente søk i norske persondata samlet inn via lyttestasjonen på Hønefoss kunne være i strid med regelverket. Hun ga følgende svar: «Ja, det ligger jo i det jeg sier.»

Da Dagbladet snakket med Bakke-Jensen fredag ettermiddag, gjentok han flere ganger at EOS-utvalget har konkludert med at alt er i tråd med loven.

- Det er ikke brudd på norsk lov, slo Bakke-Jensen fast.

- Men nå sier jo Eldbjørg Løwer, som leder EOS-utvalget, at hun ikke er sikker på om det er i tråd med norsk lov, om det er lovhjemmel?

- Det er feil.

- Hun blir sitert på det i NRK.

- Nei, hun sier at de ikke har avdekket lovbrudd, og så sier de at den teknologiske utviklingen gjør dem usikre på lovhjemmel i forhold til praksisen. Derfor har vi startet arbeidet med å utferdige en ny lov som skal være i tråd med tida og framtida. Det skal vi levere til Stortinget i løpet av året, sa Bakke-Jensen.

- I TVIL: Vi har ikke kunnet rette kritikk fordi vi har vært usikre på om dette er innenfor loven, det er derfor vi reiser spørsmålet. Men vi er uenige med E-tjenesten i dette, og det er vel E-tjenestens syn han fremmer, sier Eldbjørg Løwer til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
- I TVIL: Vi har ikke kunnet rette kritikk fordi vi har vært usikre på om dette er innenfor loven, det er derfor vi reiser spørsmålet. Men vi er uenige med E-tjenesten i dette, og det er vel E-tjenestens syn han fremmer, sier Eldbjørg Løwer til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Han sa også at «E-loven regulerer disse tingene, og hun er ikke i tvil om at den aktiviteten er innenfor loven».

- Skyver EOS-utvalget foran seg

Da Dagbladet kort etter snakket med Eldbjørg Løwer, hadde hun en helt annen versjon.

- Det er ikke riktig å si det på den måten. Vi har ikke kunnet rette kritikk fordi vi har vært usikre på om dette er innenfor loven, det er derfor vi reiser spørsmålet. Men vi er uenige med E-tjenesten i dette, og det er vel E-tjenestens syn han fremmer.

Hun forklarte at E-tjenesten mener praksisen er innenfor loven, men at det er EOS-utvalget som kontrollerer og som skal forsikre seg om hvordan lovgiver har ment loven.

- Han skyver litt EOS-utvalget foran seg på en måte, og tar oss til inntekt for at - og den faren ligger i alle tjenestene – at når vi ikke har øvet kritikk, er det det samme som at de ikke har gjort noen ting som kunne vært kritisert, sier Eldbjørg Løwer.

- Hvorfor skyver han dere framfor seg?

- Det vet jeg ikke, sier Eldbjørg Løwer.

- Har du snakket med Bakke-Jensen om dette?

- Nei, nei. Han er den utøvende makt. Jeg forholder meg til Stortinget, slår Eldbjørg Løwer fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!