Bakke-Jensen og EOS-lederen uenige om Eggemoen-etterretning

- Forsvarsministeren skyver oss foran seg, sier Eldbjørg Løwer

Løwer og Bakke-Jensen uenige om hva EOS-utvalget mener om superavansert etteretning på Hønefoss.

- IKKE I TVIL: - E-loven regulerer disse tingene, og hun (Løwer, red.anm.) er ikke i tvil om at den aktiviteten er innenfor loven, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om aktivitetene som drives ut fra E-tjenestens avanserte lyttestasjon ved Hønefoss. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
- IKKE I TVIL: - E-loven regulerer disse tingene, og hun (Løwer, red.anm.) er ikke i tvil om at den aktiviteten er innenfor loven, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om aktivitetene som drives ut fra E-tjenestens avanserte lyttestasjon ved Hønefoss. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er trygg på at «en av verdens mest avanserte lyttestasjoner» på Eggemoen, som NRK omtalte i går, holder seg innenfor norsk lov.

Han begrunner dette ved å vise til Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, EOS-utvalget, som ledes av Eldbjørg Løwer.

Omstridt praksis

- EOS-utvalget har konkludert med at aktiviteten er innenfor norsk lov, sier Frank Bakke-Jensen til Dagbladet.

Det er en oppfatning Eldbjørg Løwer ikke deler.

- Nei, hvis vi hadde vært sikre på det, hadde vi selvfølgelig ikke stilt spørsmålet til Stortinget, sier Løwer, da Dagbladet leser Bakke-Jensens uttalelse opp for henne.

Dermed er det full uenighet mellom forsvarsministeren og EOS-utvalgets leder om hva EOS-utvalget egentlig mener om denne ukas heteste etterretningssak:

Aktivitetene som drives fra den superavanserte lyttestasjonen på Eggemoen.

Det kontroversielle er at E-tjenesten fra denne lyttestasjonen, ifølge NRK, også driver innsamling og lagring av telefon- og datatrafikk som involverer nordmenn i Norge. Det kan skje når disse nordmennene kommuniserer med personer i land som Afghanistan og Irak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.