Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsministeren snur - offentliggjør skandalerapport

Rapporten totalslakter Forsvarets båtsalg.

SLAKT: Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika totaltslaket i en granskningsrapport som forsvarsminister Ine Søreide Eriksen fram til i dag har lagt lokk på. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SLAKT: Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika totaltslaket i en granskningsrapport som forsvarsminister Ine Søreide Eriksen fram til i dag har lagt lokk på. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Ine Søreide Eiriksen (H) valgte fredag ettermiddag - mens terrordramaet i Paris pågikk for fullt - å offentliggjøre den hittil hemmeligholdte granskningsrapporten om Forsvarets båtsalg.

Snuoperasjonen kommer etter påtrykk fra Stortinget, og etter flere innsynsbegjæringer fra Dagbladet.

I forbindelse med den kommende stortingshøringen ønsker forsvarsminister Ine Eriksen Søreide også å publisere alle brev som har gått til Stortinget i forkant av høringen, heter det i en pressemelding:

- Vi har igangsatt nye undersøkelser, og vi vil fortsette å vurdere dette behovet og iverksette tiltak når det er påkrevd. Forsvaret opplyser at de har iverksatt en rekke tiltak blant annet for å heve kompetansen på avhending og forsvarlig forvaltning i organisasjonen, og departementet vil gjennom styringsdialogen følge nøye med på dette forbedringsarbeidet, både implementeringen av tiltakene og hvilken effekt de har. Dersom vi finner det nødvendig vil forsvarssjefen bli gitt i oppdrag å igangsette ytterligere tiltak, uttaler forsvarsministeren.

Du kan lese rapporten her (del 1) og her (del 2).

Skal granske alle salg siden 2002 Dagbladet har gjennom en serie artikler påvist at minst ti tidligere norske marinefartøyer har havnet hos private paramilitære aktører i Vest-Afrika, hovedsakelig i Nigeria.

Det var Dagbladets avsløringer som fikk Forsvaret til å hyre inn eksterne granskere i det internasjonale revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) til å gjennomgå salgene. Granskningsrapporten er levert til Forsvarsdepartementet og til Stortingets kontrollkomité, men Forsvarsdepartementet og forsvarsledelsen har fram til i dag nektet å offentliggjøre den.

Forsvarsministeren lister i pressemeldingen opp en rekke tiltak som er iverksatt eller planlagt iverksatt i kjølvannet av avsløringene:

• Fullmakten til avhending av materiell er inntil videre flyttet fra sjef FLO til forsvarssjefen
• Pågående og planlagte auksjoner av særskilt militært materiell er stanset inntil tilstrekkelige tiltak er iverksatt for å sikre ivaretakelse av gjeldende regler
• Alle forhold, inkludert tredjeparters rolle, skal belyses og tiltak skal implementeres og gis effekt før auksjonene igjen kan gjennomføres
• Oppfølgingen av Forsvaret gjennom styringsdialogen er intensivert
• Forsvaret skal jevnlig rapportere status for iverksatte tiltak
• Alle avhendingssaker tilbake til 2002 skal gjennomgås
• PwC har fått i oppdrag å undersøke forhold knyttet til enkelte av Forsvarets salg av fartøyer og tredjeparters rolle

Mindre skjønn I tillegg minner hun om at regjeringen alle har endret regelverket for eksport av militært materiell.

- Enkelt sagt gjelder nå prinsippet «Én gang militært, alltid militært». Dette innebærer at det ikke er så stort rom for skjønn, heter det i pressemeldingen fra Forsvarsdepartementet.

Rapporten som nå er offentliggjort, er delvis sladdet. Det gjelder særlig salget av KV «Titran», som er det eneste som er solgt på Søreides vakt som forsvarsminister.

Men som Dagbladet allerede har omtalt, slakter rapporten Forsvarets båtsalg og beskriver en rekke lovbrudd. Granskerne mener å ha avdekket mulige brudd på både eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften og tolloven. Dette er lovverk med strafferammer på henholdsvis seks måneders fengsel og fem års fengsel.

Allerede offentlig og offentliggjort informasjon, som prisen flere av båtene ble solgt for, hvilken valuta som ble brukt, punkter i de offentlige kontraktene og offentlig tilgjengelig selskapsinformasjon er også sladdet.

På spørsmål om hvorfor forsvarsdepartementet har sladdet rapporten, og da særlig det siste salget, svarer spesialrådgiver Birgitte Frisch:

- Rapporten er sladdet i tråd med det vi mener er korrekt i henhold til offentleglova. Når det gjelder nærmere begrunnelse, viser vi til at dere har en innsynsbehandling som er til behandling. Dere vil få svar på den. For oss har det hele tiden vært viktig at vi har en forsvarlig gjennomgang av rapporten, og da dette arbeidet var ferdig ble rapporten publisert.

- Det var ønsket fra komiteen (Stortingets kontrollkomité) av brev av 7. januar som førte til en ny vurdering av offentliggjøring. Arbeidet med sladdingen startet derfor da, legger hun til.

Utsatt kontrollhøring Da forsvarsministeren sendte rapporten til Stortinget i november, forklarte hun hemmeligholdet slik: «Grunnet de detaljerte opplysningene i rapporten som lett kan identifisere tjenestemenn, har forsvarssjefen valgt å unnta rapporten i sin helhet fra offentlig innsyn.»

Overfor Dagbladet er tidligere avslag begrunnet med offentlighetsloven 15 andre ledd, som gir anledning til å hemmeligholde deler av dokument som inneholder råd og vurderinger om hvordan et organ bør stille seg i en sak. Forsvarsdepartementet mener det er nødvendig å hemmeligholde rapporten av hensyn til Forsvarets ivaretakelse av interne avgjørelsesprosesser.

I dag skulle hun sammen med utenriksminister Børge Brende og fire tidligere statsråder egentlig møte til kontrollhøring i Stortinget. Men onsdag ba hun om mer tid til å granske salget, og fikk høringen utsatt til denne er gjennomført.

Nå skal PwC altså igang med en ny gransking bare to måneder etter at de avsluttet den forrige.

Grove mangler Den 73 sider lange rapporten tar for seg salgsprosessen rundt åtte av de ti marinefartøyene omfattet av Dagbladets avsløringer. De to siste fartøyene Dagbladet har hatt avsløringer rundt, skoleskipene KNM «Hessa» og KNM «Vigra», er foreløpig ikke blitt gransket av PwC.

I rapporten totalslaktes nær sagt alle sider rundt salgene. Granskerne påpeker blant annet manglende rutiner i alle ledd, manglende kunnskaper om lovverk og regler, manglende ekspertise, manglende juridisk bistand, mangelfull dokumentasjon, mangelfull arkivering, manglende kontrollrutiner, osv.

Blant annet skal så mye dokumentasjon være makulert, og eposter permanent slettet fra Forsvarets datasystem, at granskerne har hatt store problemer med å ettergå prosessene.

I september i fjor kunne Dagbladet avsløre hvordan millionkontrakter og dokumenter var sporløst forsvunnet.

PwC peker også på mulige brudd på eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften, tolloven og andre regelbrudd og grove saksbehandlingsfeil. Etter det Dagbladet kjenner til, har ikke dette ført til at Forsvaret eller Forsvarsdepartementet har foretatt seg noen rettslige skritt ennå.

Stort forberdringspotensiale Avslutningsvis i rapporten lister granskerne i PwC opp over 60 konkrete forbedringspunkter over fem sider.

Samtidig påpeker granskerne at de til tross for at de ikke har hatt mandat til å granske andre enn Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), ser utfra korrespondansen i saken at saksbehandlingen hos Forsvarsstaben, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet trolig også har et forbedringspotensiale.

De anbefaler samtidig en samordnet granskning der også saksbehandlingen i de to departementene samt tollvesenet gjennomgås. Dette er etter det Dagbladet kjenner til verken planlagt eller gjennomført.


• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båten Lik Dagbladet på Facebook. Lik Dagbladet på Facebook.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media