Forsvarsministeren trekker omstridt sikkerhetsinstruks

Minoritetsungdom får likevel avtjene varneplikt.

TREKKER INSTRUKS:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TREKKER INSTRUKS: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(NTB/Dagbladet): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) trekker den omstridte sikkerhetsinstruksen som hindrer mange minoritetsungdommer i å avtjene verneplikt, melder NTB.

Forsvaret innførte i september nye rutiner som blant annet gjør at norske statsborgere nektes å avtjene verneplikten dersom de har «relasjoner til land som Norge ikke har et sikkerhetsmessig samarbeid med». Dette fordi de ikke får sikkerhetsklarering. Konsekvensen var at tusenvis av minoritetsungdom ikke ville fått avtjene førstegangstjenesten - noe som har vakt reaksjoner fordi mange anser det som både diskriminerende og dårlig integrering.

Forsvarsministeren var heller ikke orientert om de nye rutinene. Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets forsvars- og utenrikskommite, har uttalt at hun forventer at forsvarsministeren trekker tilbake instruksen, og sendte ministeren i dag et brev om dette, skriver Klassekampen.

Avisa kjenner til at personer med foreldre fra Irak og Russland er blitt nektet førstegangstjeneste, men Forsvaret har ikke ønsket å utdype hva slags nasjoner det gjelder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer