Forsvarsministeren trekker omstridt sikkerhetsinstruks

Minoritetsungdom får likevel avtjene varneplikt.

TREKKER INSTRUKS:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TREKKER INSTRUKS: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) trekker den omstridte sikkerhetsinstruksen som hindrer mange minoritetsungdommer i å avtjene verneplikt, melder NTB.

Forsvaret innførte i september nye rutiner som blant annet gjør at norske statsborgere nektes å avtjene verneplikten dersom de har «relasjoner til land som Norge ikke har et sikkerhetsmessig samarbeid med». Dette fordi de ikke får sikkerhetsklarering. Konsekvensen var at tusenvis av minoritetsungdom ikke ville fått avtjene førstegangstjenesten - noe som har vakt reaksjoner fordi mange anser det som både diskriminerende og dårlig integrering.

Forsvarsministeren var heller ikke orientert om de nye rutinene. Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets forsvars- og utenrikskommite, har uttalt at hun forventer at forsvarsministeren trekker tilbake instruksen, og sendte ministeren i dag et brev om dette, skriver Klassekampen.

Avisa kjenner til at personer med foreldre fra Irak og Russland er blitt nektet førstegangstjeneste, men Forsvaret har ikke ønsket å utdype hva slags nasjoner det gjelder.