USA-Iran-konflikten

Forsvarsministeren: USA burde holdt seg til avtalen

- Svært bekymringsfullt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

BEKYMRET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret over den eksplosive konflikten mellom Iran og USA. Her er forsvarsministeren på Rena Leir. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret over den eksplosive konflikten mellom Iran og USA. Her er forsvarsministeren på Rena Leir. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svært tilspissede situasjonen som har oppstått mellom USA og Iran bekymrer norske myndigheter.

USAs president Donald Trump avblåste i natt norsk tid et militært angrep mot Iran i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

USA hevder at dronen var i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet da den ble skutt ned. Iran mener at dronen var i iransk luftrom. Sikkerhetspolitiske eksperter betegner situasjonen som så spent som den kan være uten at det er væpnet konflikt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han er svært bekymret. Norge har ikke fått noen informasjon om de siste hendelsene fra NATO-allierte USA.

- Er det ikke et paradoks at det er et NATO-land og Norges fremste allierte som nå bidrar til en konflikt på grensen til krig?

- Selv om vi er NATO-medlem, har vi også en selvstendig linje. Det er ikke slik at denne situasjonen utløser artikkel fem eller noe slikt. Men det problematiske er at NATO har et bredt engasjement i Midtøsten nå. Vi er tilstede i Irak, og ser hva vi kan gjøre for å bidra til styrkeoppbygging slik at irakerne kan ta vare på egen sikkerhet. Da er det problematisk at situasjonen går fra dårlig til verre, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer