USA-Iran-konflikten

Forsvarsministeren: USA burde holdt seg til avtalen

- Svært bekymringsfullt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

BEKYMRET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret over den eksplosive konflikten mellom Iran og USA. Her er forsvarsministeren på Rena Leir. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er bekymret over den eksplosive konflikten mellom Iran og USA. Her er forsvarsministeren på Rena Leir. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den svært tilspissede situasjonen som har oppstått mellom USA og Iran bekymrer norske myndigheter.

USAs president Donald Trump avblåste i natt norsk tid et militært angrep mot Iran i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

USA hevder at dronen var i internasjonalt luftrom over Hormuzstredet da den ble skutt ned. Iran mener at dronen var i iransk luftrom. Sikkerhetspolitiske eksperter betegner situasjonen som så spent som den kan være uten at det er væpnet konflikt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han er svært bekymret. Norge har ikke fått noen informasjon om de siste hendelsene fra NATO-allierte USA.

- Er det ikke et paradoks at det er et NATO-land og Norges fremste allierte som nå bidrar til en konflikt på grensen til krig?

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

- Selv om vi er NATO-medlem, har vi også en selvstendig linje. Det er ikke slik at denne situasjonen utløser artikkel fem eller noe slikt. Men det problematiske er at NATO har et bredt engasjement i Midtøsten nå. Vi er tilstede i Irak, og ser hva vi kan gjøre for å bidra til styrkeoppbygging slik at irakerne kan ta vare på egen sikkerhet. Da er det problematisk at situasjonen går fra dårlig til verre, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

Han mener Iran står bak de siste hendelsene med angrep på skip og nedskyting av en spiondrone.

- De militære signalene peker mot Iran. Angrepene mot fartøyer, rakettene mot internasjonale oljeselskap, rakettskytingen i Hormuzstredet tyder på at Iran har initiert. Og hvis ikke, hvis det er frie krefter innenfor den iranske revolusjonsgarden, er det jo enda verre.

- Men USA bidrar til å hausse opp konflikten?

- Nå var det ikke USA som var grunnen til at Europa måtte inngå atomavtalen. Den ble sagt opp på grunn av klare tegn på at Iran ikke holdt seg til den. Europa har større tålmodighet. VI har sagt det samme som EU har sagt at vi hadde helst sett at USA hadde forholdt seg til avtalen og fortsatt arbeidet langs de linjene. Begge parter er ansvarlige for den spente situasjonen nå.

- Ja, hvordan vurderer du situasjonen?

- Den er veldig bekymringsfullt fordi det er så uforutsigbart, og det er mange aktører. Men det er dessverre mye som peker på Iran.

- Hva er din appell til USA?

- Det er den samme som vi har sagt før, at det er bedre å satse på store allianser og internasjonale avtaler enn alenegang, sier Bakke-Jensen.

Til uka møtes NATOs forsvarsministere i Brussel. Den spente situasjonen mellom NATOs viktigste land og Iran er ikke på den formelle dagsorden, men den er et bakteppe. Kanskje ønsker de europeiske forsvarsministrene informasjon fra USAs nye forsvarsminister om situasjonen.