Forsvarsseier i Nokas-saken

Får utsettelse til mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Rettssaken etter Nokas-ranet blir utsatt til førstkommende mandag fordi påtalemyndigheten ikke har utlevert avlyttede telefonsamtaler til de tiltaltes forsvarere.

Dermed går også påtalemyndigheten på et knusende nederlag allerede før saken er kommet skikkelig igang.

Tingretten krever at politiet allerede onsdag utleverer skriftlig materiale og innen torsdag leverer forsvarerne båndene med lydopptak.

Tingretten sier i sin kjennelse at retten har et ansvar for å se til at saken gjennom rettergangen blir korrekt belyst.

Av kjennelsen framgår det at det ikke kan bli snakk om ytterligere utsettelse. Hvis forsvarerne har behov for mer tid til å sette seg inn i materialet, må det skje parallelt med at rettssaken pågår.

Statsadvokat Aril Dommersnes rådet retten til å avslå forsvarernes krav om utsettelse. Tingrettens kjennelse imøtekommer ikke aktoratets syn på noen måte, men støtter opp om forsvarernes argumentasjon for å få innsyn i materialet.

Politiet har avlyttet 33 personer over 1000 timer etter at Nokas-ranet ble begått. Flere av de tiltalte er blant dem som er avlyttet. Tingretten støtter forsvarernes syn om at det i dette materialet kan ligge bevismateriale som er nyttig for forsvarerne og som vil tjene de tiltalte.

Flere av forsvarerne varslet at deres klienter ikke ville avgi forklaring for retten dersom de ikke ble innvilget noen rettspause. Tingretten viser også til den europeiske menneskerettsdomstols vilkår for \'fair trial\' som grunnlag for kjennelsen.

SEIER: Forsvarerne Steinar Wiik Sørvik (f.v.), Kristin Barth-Larsen, Anna Nielsen, Ellen Holager Andenæs, Tor Kjærvik og Marius Dietrichson fikk sin første seier i dag. Foto: Scanpix
SEIER: Forsvarerne Steinar Wiik Sørvik (f.v.), Kristin Barth-Larsen, Anna Nielsen, Ellen Holager Andenæs, Tor Kjærvik og Marius Dietrichson fikk sin første seier i dag. Foto: Scanpix Vis mer
HER ER DE TILTALTE:</B> <a href="javascript:wnd=window.open(\'http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/09/20/nokasflash2.html\',\'nokasflash2\',\'scrollbars=no,menubar=no,statusbar=no,resizable=no,width=800,height=600\');wnd.focus();">Se grafikk!</a>