Forsvarssjef Harald Sunde: - Jeg er ikke inhabil

Hevder det har vært en solid og god prosess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I mine 40 år i Forsvaret har jeg aldri opplevd lignende, sa forsvarssjef Harald Sunde om beskyldningene fra tillitsvalgte om at marinejegere har blitt truet med telefonavlytting av forsvarsledelsen om de kritiserte planene om å sammenslå spesialavdelingene.

- Det har vært en solid og god prosess hvor de tillitsvalgte har vært med. Alle sjefene i forsvarsgrenen har vært med på disse besluttingene, sier forsvarsjefen Harald Sunde.

- Forsvarsdepartementet behandler dette grundig og det viktigste er at alle faktiske forhold er riktige.

- Har du vurdert din egen habilitet?

- Jeg vurderte min habilitet og fant ingen grunn til å forandre på den. Jeg var ikke på noe tidspunkt involvert i denne saksbehandlingen.
Det kom en klar innstilling til mitt bord som jeg videreformidlet til departementet. Jeg fant ingen grunn til å vurdere min habilitet, sier Sunde.

- Det er slik at vi lever med svært nære forbindelser i forsvaret. Mange bor på tjenesteboliger og vi deler mye av fritiden sammen. Derfor er det viktig at vi har en solid prosess. Jeg kjenner Hanevik ganske godt, og jeg kjenner andre kollegaer bedre enn Hanevik. Derfor er det viktig at vi har åpne prosesser med åpne søkerlister.

- Du avviser alle påstander om inhabilitet?

- Ja, jeg kan understreke at jeg ikke på noe tidspunkt var en del av saksbehandlingen, sier forsvarsjefen.

- Jeg forstår godt at departementet ønsker å gjennomgå saken, sier forsvarsjef Harald Sunde.

- Hvordan vil du beskrive ditt forhold til Hanevik?

- Det er et godt forhold til en god kollega slik det er med mange, mange andre i forsvaret.

- Når traff du han sist i en privat sammenheng?

- Nei, det kan jeg ikke huske. Det er nok flere år siden.

- Hvor mange andre offiserer har du vært forlover for?

- Det er ingen. Nei, det er bare han som har spurt meg om det.

- Enn gudfar, har du vært det for andre i forsvaret?

- Nei, ikke for andre.

- Er det ikke noe spesielt å være forlover også for deg?

- Jo, det var nettopp derfor jeg sa ja til det.

- Er ikke dette noe man reserverer for nære venner?

- Ja, nære venner, det er gode kollegaer. Gode kollegaer, sier Harald Sunde.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at hun aldri fikk beskjed om at forsvarsjef Harald Sunde har et svært nært vennskapsforhold til spesialstyrke-sjef Karl Egil Hanevik.

Avisa VG skriver at forsvarssjef Harald Sunde er gudfar til spesialstyrke-sjef Karl Egil Haneviks barn. Det er fra før kjent at Sunde var forlover da Hanevik giftet seg.

Vurderer habiliteten Ledelsen i Forsvarsdepartementet har torsdag sittet i møte og vurdert habiliteten til forsvarssjef Harald Sunde.

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kunngjorde 22. april at Marinejegerkommandoen (MJK) i Bergen og Forsvarets spesialkommando (FSK) på Rena skulle slås sammen med felles ledelse i Oslo. Løsningen ble sett på som et kompromiss etter at forsvarsledelsen først hadde gått inn for å flytte marinejegerne til Rena.

Beslutningen har møtt sterk motstand blant spesialsoldater, som hevder seg utsatt for press til å være enig i rådet om å avvikle Marinejegerkommandoen (MJK) i Bergen.

Varslerbrev I varslerbrevet til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) gir de tillitsvalgte sin versjon av prosessen som førte til forsvarssjef Harald Sundes fagmilitære råd om å slå sammen spesialstyrkene på Rena i innlandet.

Truet med avlytting Etter at brevet ble kjent har marinejegere følte seg truet med avlytting og ødelagt karriere. Spesialstyrke-sjef Karl Egil Hanevik påstås å ha truet underordnede med telefonavlytting.

Forsvarsministeren har fått kritikk for ikke å ha tatt påstandene på tilstrekkelig alvor. Anne-Grete Strøm-Erichsen har innrømmet å ha lest brevet, men har ikke fått med seg innholdet i varslerbrevet.

Dagbladet kommentator John Olav Egeland skriver følgende om saken:

«Vi er vitne til at grupper blant offiserene reiser seg mot forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. General Sundes autoritet er vikende, og statsrådens oppførsel bærer preg av det samme. Hva verre er: Har de opprørske offiserene rett i at sjefen for spesialstyrkene truet med avlytting, sitter den militære og politiske forsvarsledelsen til halsen i problemer. Og det vil ikke akkurat hjelpe at Sunde utnevnte Karl Egil Hanevik til hans nåværende posisjon, til tross for nære personlige forbindelser.»

HASTEMØTE: Forsvarssjef Harald Sunde har innkalt pressen til hastemøte på Gardermoen.  Foto: Jacques Hvistendahl
HASTEMØTE: Forsvarssjef Harald Sunde har innkalt pressen til hastemøte på Gardermoen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer