VIL BLI PRESIDENT: Egypts forsvarssjef Sisi stiller til valg som ny president. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL BLI PRESIDENT: Egypts forsvarssjef Sisi stiller til valg som ny president. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Forsvarssjef Sisi stiller som presidentkandidat i Egypt

Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi sørget for at landets første folkevalgte president ble avsatt. Nå stiller han selv som presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sisi kunngjorde sitt kandidatur i en TV-sendt tale onsdag kveld, og han er storfavoritt til å vinne valget.

- I dag står jeg her foran dere for siste gang i militæruniform etter å ha besluttet å avslutte min tjeneste som forsvarsminister og øverstkommanderende for de væpnede styrkene, sa feltmarskalken.

Storfavoritt Sisi kunne ikke ha stilt til valg til presidentembetet så lenge han satt i landets regjering eller var offiser i Egypts militærvesen.

I talen understreket Sisi at landet står overfor enorme utfordringer. Egypt «er truet av terrorister», men jeg kan ikke «utføre mirakler», sa 59-åringen.

- I all beskjedenhet nominerer jeg meg selv til vervet som president i Egypt. Jeg vil fortsette å kjempe hver eneste dag for et Egypt fritt for terrorisme, fortalte han.

Sisi vil trolig ikke ha noen sterk motkandidat, og det har lenge vært ventet at han ville kunngjøre at han ville stille til valg.

Noen dato for presidentvalget i Egypt er ennå ikke fastsatt, men det er meningen at det skal holdes før sommeren.

Avsatte Mursi Sisi tilhengere betrakter ham som en handlekraftig mann som kan få slutt på den politiske uroen som har preget Egypt siden folkeoppstanden i 2011. Opprøret førte til at daværende president Hosni Mubarak og hans regime ble kastet.

Det muslimske brorskap og dets støttespillere ser imidlertid på Sisi som hjernen bak et kupp mot en folkevalgt leder og pådriveren for en voldsom offensiv mot meningsmotstandere.

Sommeren 2013 ble Egypts første folkevalgte president Muhammed Mursi, som har bakgrunn fra Det muslimske brorskap, avsatt av Sisi og forsvaret etter en ny runde med store demonstrasjoner.

Tusener av medlemmer av Mursis bevegelse er siden arrestert og fengslet, og anslagsvis 1.400 mistet livet i opptøyer som fulgte. I desember ble Det muslimske brorskap offisielt betegnet som en terrororganisasjon.

Offensiv Tidligere denne uka ble 529 av Brorskapets medlemmer dømt til døden i en domstol i Minya. Dødsdommene har møtt kraftig internasjonal fordømmelse, og onsdag oppsto det ny uro da demonstranter samlet seg i Kairo for å protestere.

Én person ble drept og åtte såret i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter ved universitetet i Kairo onsdag, ifølge en kilde i helsedepartementet i Egypt.

Dødsdommene er den største massedommen i Egypts moderne historie, og dommen ble avsagt etter bare to dager i retten. Alle de dømte kan anke.

Onsdag kunngjorde påtalemyndigheten at ytterligere 919 medlemmer av Brorskapet skal stilles for retten.

(NTB)