TILLIT: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier han velger å stole på Putins intensjoner, fram til det motsatte er bevist. Torsdag holdt han en pressekonferanse i forbindelse med den videre utviklingen av Forsvaret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TILLIT: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier han velger å stole på Putins intensjoner, fram til det motsatte er bevist. Torsdag holdt han en pressekonferanse i forbindelse med den videre utviklingen av Forsvaret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Forsvarssjefen: - Jeg stoler på det Putin sier - inntil det motsatte er bevist

Oppfatter ikke Russland som en militær trussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russerne hevdet i går kveld å ha gjennomført 20 luftangrep mot IS i Syria. Flere vestlige medier meldte på sin side at minst ett av angrepene rammet CIA-trente Assad-opprørere.

Russland nekter for å ha bombet noe annet enn IS-posisjoner, men torsdag gikk lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain, ut og bekreftet at russiske luftangrep ble rettet mot en USA-støttet opprørsgruppe i Syria som har fått trening av CIA.

- Jeg kan absolutt bekrefte at det var angrep mot Den frie syriske hær (FSA), som har fått våpen og opplæring av CIA, fordi vi har snakket med folk der, sier McCain til CNN torsdag. 

Kjenner ikke situasjonen Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen sier han ikke har fått all informasjon om de russiske bombetoktene i Syria de siste to dagene. 

- Foreløpig har vi for lite informasjon til å kunne si noe konkret om hvorvidt Russland har operert uavhengig av alliansen som nå prøver å bekjempe IS, eller om de har fulgt spillereglene og avtalen med USA. Jeg kjenner ikke situasjonen godt nok ennå, og vil derfor ikke spekulere i det, sier han til Dagbladet.

Han bekrefter likevel at Norge følger nøye med på situasjonen i Syria.

- Vi vurderer alltid fortløpende hendelser der vi er involvert. Det gjør vi i Irak og Afghanistan, men også i Syria.

- Putin sier Russland skal bombe IS, men flere meldinger fra Syria tyder på at det ikke nødvendigvis stemmer. Kan man stole på Putins intensjoner?

- Jeg stoler på det han sier, intil noe annet er bevist, sier Bruun-Hansen.

- Trues ikke av Russland Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) presenterte i dag tidlig sine anbefalinger for hvordan Forsvaret bør organiseres for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. I rådet er den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa viet god plass.

Bruun-Hansen presenterte dype kutt i Forsvaret og advarte mot at Norges forsvarsevne svekkes dersom man ikke øker dagens budsjett. Blant forslagene fra Forsvarsministeren var økt satsing på overvåkning, i tillegg til å flytte mer av Hæren til Nord-Norge på grunn av det nye trusselbildet. 

USIKKER PÅ RUSSLAND: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier Russland skaper usikkerhet rundt sine intensjoner. Foto: Hans A. Vedlog  / Dagbladet
USIKKER PÅ RUSSLAND: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier Russland skaper usikkerhet rundt sine intensjoner. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- I Forsvaret oppfatter vi ikke Russland som en militær trussel mot Norge i dag, men det er en kjensgjerning at vår nabo i øst har bygd opp sin militære evne, også i våre nærområder. De har vist vilje til å bruke militær makt for å nå sine mål, sa Bruun-Hanssen under onsdagens pressekonferanse.

- Hvordan skal man tolke en slik uttalelse?

- Det er ikke noe som peker på - eller gir oss en oppfatning av - at Russland ønsker å bruke militær makt mot oss, per i dag. Men det er ingen tvil om at de har evnen. Den evnen står bokstavelig talt på vår grense i nord, og rett utenfor vår kyst. Det skaper en usikkerhet, og den usikkerheten må vi ta hensyn til i vår forsvarsplanlegging. Å overse den usikkerheten ville vært uforsvarlig, utdyper Forsvarssjefen overfor Dagbladet.

- Ikke en provokasjon Russland har tidligere vært svært kritisk til militær aktivitet i Nord-Norge:

- Norsk NATO-øvelse ser ut som en provokasjon, var uttalelsen fra Russland da NATO-øvelsen «Joint Viking» ble gjennomført i Finnmark tidligere i år. Putin svarte på øvelse med å beordre 40 000 militære i øvelse 15 mil fra norskegrensa.

Forsvarssjefen er likevel ikke bekymret for at en oppbygging av forsvaret i Nord-Norge vil kunne oppfattes som en provokasjon overfor våre naboer i øst.

- Det tror jeg ikke. Norge er tross alt et lite land, mens Russland er en stormakt. De har bygd opp sin militære evne i våre nærområder over flere år. Tiltakene jeg anbefaler er ikke av et slikt omfang at de kan sees på som provoserende. Forhåpentlig ser de det som et tydelig signal på at vi føler usikkerhet på bakgrunn av den russiske opptreden i internasjonale arena, og i våre nærområder, sier han.

- Russland skaper usikkerhet Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier i likhet med Bruun-Hansen at hun ikke ser noen trussel fra Russland i dag.

- Men vi ser et Russland som skaper mye usikkerhet om intensjonene sine. Ikke bare i våre nærområder, men også internasjonalt, sier hun til Dagbladet. 

Forsvarsministeren mener russernes inngripen i Syria ikke har endret noe for Norges del.

- Det er mange analyser rundt hva som skjedde i går, men vi har ikke fått noen endelig bekreftelse. Hendelsene understreker den usikkerheten og uklarheten som både Russland og andre aktører bidrar til å skape, sier hun.