VÅPENKAPPLØP: Eksperter frykter at Norge og Europa havner i midten av et nytt og farlig våpenkappløp. 18. august gjennomførte USA den første testen av mellomdistanseraketter på 30 år. Det har fått Putin til å rase. Video: .S. Defense Department. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Russland og Norge

Forsvarssjefen: - Russland har plassert atomraketter 16 kilometer fra Norge

Nytt og farlig spill om utplassering av kjernefysiske mellomdistanseraketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Forsvarets forums podkast «Krig & Sånn» forteller forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Russland har utplassert mellomdistanseraketter langs grensa til Norge.

<strong>BEKYMRET:</strong> Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: NTB/Scanpix
BEKYMRET: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Russland utplasserer, både langsmed de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

- At det er et helt nytt og farlig spill om utplassering av mellomdistanseraketter, er helt åpenbart, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.

- Nytt våpenkappløp

Wilhelmsen viser til at den såkalte INF-avtalen nå er skrotet, en avtale som ble signert i 1987. Den forbød Russland og USA å ha landbaserte mellomdistanseraketter.

I oktober 2018 gikk USAs president Donald Trump ut og sa at han ville trekke seg fra avtalen fordi han mente Russland ikke fulgte den.

I februar i år flagget Vladimir Putin et liknende syn. 2. august var INF-avtalen en saga blott.

- Det er bare noen uker siden INF-avtalen opphørte. Nylig testet USA mellomdistanseraketter som ville vært i strid med INF, og Putin har sagt at Russland kommer til å svare dersom USA utplasserer mellomdistanseraketter i Europa. Eksperter har vært nervøse for at INF-avtalen skulle ryke og at et nytt våpenkappløp skulle utløses. Nå kan det være tilfelle, sier Wilhelmsen og fortsetter:

FYRTE AV IGJEN: Nord-Koreas test av nye missiler skaper bekymring. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: AP, NTB. Vis mer

- Det er en farlig situasjon for Europa som kommer imellom, på en måte. USA må plassere sine mellomdistanseraketter i europeiske land som for eksempel Polen eller Norge for at de skal ha effekt mot Russland. Dersom europeiske land blir utskytningsrampe for amerikanske mellomdistanseraketter blir de samtidig et mål for Russland, sier Wilhelmsen.

Nupi-forskeren understreker at en slik utplassering ennå ikke har skjedd.

- Vi gjør det samme

I podkasten fra Forsvarets forum deltar også Hedda Langemyr, daglig leder for Utsyn - Forum for utenriks og sikkerhet.

Hun understreker at det ikke bare er russerne som trapper opp.

- Vi gjør jo også det samme. Både med Trident Juncture i fjor og nå med den midlertidige stasjoneringen av den amerikanske Second Fleet til havs lenger nord. Her er det jo åpenbart økt tilstedeværelse på begge sider, sier hun til Forsvarets forum.

Second Fleet er en amerikansk flåte som etter planen skal være operativ i Atlanterhavet igjen fra starten av 2020, slik den var under den kalde krigen.

På spørsmål om det er Norge som provoserer Russland, svarer forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen følgende i podkasten:

- Hva er mest provoserende? At det er et amerikansk hangarskip i Norskehavet, tusen kilometer fra Russland, eller at det står atomraketter 16 kilometer fra grensen som peker på oss?

Bruun-Hanssen sier videre at han ikke frykter at Russland vil avfyre raketter mot Norge i nærmeste framtid. Likevel er han klar på at disse nye våpnene har Norge og europeiske byer som mål, i motsetning til tidligere, da våpnene hadde lengre rekkevidde.

Trusselvurdering

Talsperson for forsvarssjefen, major Roar Wold gjør oppmerksom på at forsvarssjefen i sin uttalelse til Forsvarets forum viser til utplassering av missiler under en øvelse noen år tilbake.

Videre opplyser Wold om at forsvarssjefens ord bygger på noe som ble sagt av sjef for Etterretningstjenesten, generalmajor Morten Haga Lunde. i 2018 i forbindelse med den åpne trusselvurderingen som legges fram hvert år.

Det er følgende uttalelse forsvarssjefen viser til:

«Et annet særlig signifikant element ifm øvelse ZAPAD var overføring av missilsystemet «Iskander» til Nordområdene – nærmere bestem til Pechenga-dalen, ikke langt fra grensen til Norge. Iskander er et relativt nytt bakkebasert langtrekkende presisjonsvåpen. Med en rekkevidde på rundt 500 km har Russland ved flere anledninger flyttet rundt på missisystemet for å markere sin misnøye. Flyttingen til Pechenga-området nært grensen til Norge under øvelsen i fjor høst (2017) gjorde at mål i store deler av Nord-Norge var innenfor missilenes rekkevidde.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer