Russland og Norge

Forsvarssjefen: - Russland har plassert atomraketter 16 kilometer fra Norge

Nytt og farlig spill om utplassering av kjernefysiske mellomdistanseraketter.

VÅPENKAPPLØP: Eksperter frykter at Norge og Europa havner i midten av et nytt og farlig våpenkappløp. 18. august gjennomførte USA den første testen av mellomdistanseraketter på 30 år. Det har fått Putin til å rase. Video: .S. Defense Department. Reporter: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Forsvarets forums podkast «Krig & Sånn» forteller forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at Russland har utplassert mellomdistanseraketter langs grensa til Norge.

- Russland utplasserer, både langsmed de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.

- At det er et helt nytt og farlig spill om utplassering av mellomdistanseraketter, er helt åpenbart, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.

- Nytt våpenkappløp

Wilhelmsen viser til at den såkalte INF-avtalen nå er skrotet, en avtale som ble signert i 1987. Den forbød Russland og USA å ha landbaserte mellomdistanseraketter.

I oktober 2018 gikk USAs president Donald Trump ut og sa at han ville trekke seg fra avtalen fordi han mente Russland ikke fulgte den.

I februar i år flagget Vladimir Putin et liknende syn. 2. august var INF-avtalen en saga blott.

- Det er bare noen uker siden INF-avtalen opphørte. Nylig testet USA mellomdistanseraketter som ville vært i strid med INF, og Putin har sagt at Russland kommer til å svare dersom USA utplasserer mellomdistanseraketter i Europa. Eksperter har vært nervøse for at INF-avtalen skulle ryke og at et nytt våpenkappløp skulle utløses. Nå kan det være tilfelle, sier Wilhelmsen og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer