Forsvarssjefen: – Langtidsplan med mer risiko enn jeg ønsket

Regjeringens forslag til langtidsplan tar utgangspunkt i forsvarssjefens fagmilitære råd, men Haakon Bruun-Hanssen sier regjeringen tar en større risiko enn han ønsket.

STOR RISIKO: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener regjeringen og statsminister Erna Solbergs langtidsplan for Forsvaret tar større risiko enn han ønsker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STOR RISIKO: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener regjeringen og statsminister Erna Solbergs langtidsplan for Forsvaret tar større risiko enn han ønsker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Admiralen som leder det norske Forsvaret, sier kravet til effektivisering og innsparinger er så ambisiøst at den økte kampkraften kan utebli, dersom gjennomføringen ikke lykkes, skriver Aftenposten. Bruun-Hanssen er også skeptisk til forslaget om å ta Hæren og Heimevernet ut av langtidsplanen og utrede dem separat i 2017.

– At dette tar ett til to år er ingen krise. Men utsetter vi moderniseringen av landmakten for lenge, blir materiell som stridsvogner og artilleri så gammelt at det ikke lenger er relevant, sier forsvarssjefen. Han understreker at selv om HV-basen på Åndalsnes og andre baser kan bli avviklet, så fortsetter treningen av mannskap.

– Det er baser vi legger ned, ledelse inkludert. Soldatene, for eksempel på Møre, skal fortsatt øve i terrenget her, sier Bruun-Hanssen.

Et annet spørsmål om baser og trening som har dukket opp den siste tiden, er utplasseringen av amerikanske styrker på Værnes. Forsvarssjefen oppfatter ikke dette som etablering av en base for amerikanerne.

– For meg handler dette om at amerikanske soldater rullerer på å trene under norske vinterforhold, sier han. (NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer