Krigen i Ukraina

Forsvarssjefen advarer

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen advarer mot å undervurdere Vladimir Putin, men han tror ikke Russland kan vinne krigen i Ukraina.

MANGLER KAMPVILJE: : Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener de russiske soldatene som er sendt til Ukraina, mangler både motivasjon og kampvilje. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under øvelsen Cold Response på Bardufoss i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANGLER KAMPVILJE: : Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener de russiske soldatene som er sendt til Ukraina, mangler både motivasjon og kampvilje. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under øvelsen Cold Response på Bardufoss i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Eirik Kristoffersen er ikke imponert over president Vladimir Putin og den militære ledelsen i Russland.

- De har strukket seg for langt, sier forsvarssjefen, som er tydelig på at regimet i Kreml ikke kan vinne krigen i Ukraina.

Kristoffersen mener det ikke er noen militær løsning på krigen i Ukraina.

- Putins utfordring er at veldig mange av soldatene og offiserene lurer på hva de egentlig gjør i Ukraina. De var forespeilet å bli mottatt som helter, sier Kristoffersen.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

«Frakoblet virkeligheten»

- Det er veldig galt å føre denne krigen, men det er ikke noe som tyder på at det er noe mentalt galt med lederne i Russland. I sin verden mener de at de tar rasjonelle vurderinger.

Kristoffersen tror ledelsen rundt Putin er veldig frakoblet virkeligheten.

Den norske forsvarssjefen har et råd til sin russiske kollega, forsvarssjef Valerij Vasiljevitsj Gerasimov:

- Tida er inne for at den russiske forsvarssjefen er lojal mot sine egne verdier. Han vet at krigen ikke kan vinnes militært, med de målsetninger Putin hadde da de invaderte Ukraina. Hadde jeg vært Gerasimov, ville jeg sagt til Putin, enten er det stopp nå, eller finn deg en ny forsvarssjef.

«Fryktbasert lydighetskultur»

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener forskjellen i den militære kulturen i Russland og Ukraina er stor.

- I Russland er det en fryktbasert lydighetskultur. Mens det i Ukraina er en moderne ledelseskultur. Ukrainerne har både motivasjon, kampvilje og tillit til sine ledere.

TOM TRUSSEL: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Vladimir Putin vil bruke atomvåpen. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP
TOM TRUSSEL: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Vladimir Putin vil bruke atomvåpen. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP Vis mer

- Hvorfor har krigen gått galt for Putin?

- Verken Putin eller generalene har hatt oversikt. De har ikke hatt det rette bildet av Ukraina, eller tilstanden til de væpnede styrkene i Russland. Virkeligheten har vært fryktbasert ledelse. År med korrupsjon, og systematisk feilrapportering på status.

«Ikke undervurder»

Kristoffersen mener Putins soldater ikke var forberedt på hva som ventet dem i Ukraina.

- Alt ble holdt hemmelig, noe som igjen medførte at soldater og offiserer ikke fikk tid til å planlegge.

- Samtidig mistet Putin mye av sine beste luftlandstyrker. Etter forsøket på å erobre Kiyv, har de russiske styrkene vært preget av kvantitet og ikke kvalitet, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

- Vil de 300 000 soldatene som nå blir mobilisert ha en umiddelbar betydning for krigen?

UKRAINA: Her går ukrainske soldater til angrep bak russernes linjer ved byen Lyman i Donbas-regionen. Video: Telegram Vis mer

- Da vi sendte styrker til Afghanistan brukte vi fra fire til seks måneder på å gjøre mannskapene klare. Det er en fornuftig tid. Jeg vil tro at russerne kanskje vil forsøke å få de nye soldatene ut i løpet av fire til seks uker.

Kristoffersen advarer mot å undervurdere Russland.

- Krigen kan eskalere betydelig. Tallmessig er de russiske styrkene overlegen. Ukraina er helt avhengig av utstyr fra vesten – artilleri og luftvern. Jeg tror det blir en langvarig krig over flere år, sier forsvarssjefen.

Atomvåpen

Det har vært meldinger fra Ukraina om missiler som har slått ned bare noen hundre meter fra atomkraftverk.

- Jeg tror det var bevisst at missilet ikke traff reaktoren. Men det er et signal fra Putin, og et veldig høyt spill.

- Er NATO en trussel mot Russland?

- Nei, og det vet Putin. Derfor er det overraskende at at han truet med atomvåpen. Han har ingen grunn til å bruke atomvåpen. Russland er ikke eksistensielt truet, sier Kristoffersen.

- Tror du Putin vil bruke atomvåpen?

- Nei, sier forsvarssjefen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer