Forsvarssjefen anmeldt av sine egne

Flere fagforeninger i Forsvaret har i lengre tid hatt samarbeidsproblemer med forsvarssjef Harald Sunde. Nå har misnøyen kulminert med at han har blitt anmeldt av sine egne.

ANMELDT: Forsvarssjef Harald Sunde på sitt kontor i Forsvarsdepartementet.

Foto: Håkon Eikesdal
ANMELDT: Forsvarssjef Harald Sunde på sitt kontor i Forsvarsdepartementet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I anmeldelsen, som er sendt både statsadvokatene i Oslo og til Forsvarsdepartementet, anklages forsvarssjefen for å ha drevet sensur av egne ansatte, og for brudd på arbeidsmiljøloven, skriver magasinet Plot.

Det er tillitsvalgte for tidligere elitesoldater i Heimevernet som står bak anmeldelsen, skriver Aftenposten.

- For oss handler denne anmeldelsen utelukkende om hvordan en arbeidsgiver ikke kan oppføre seg. Det må markeres en grense for hvordan endrings- og omstillingsprosesser i Forsvaret skal drives, med særlig vekt på ytringsfrihet og anledningen til å forsvare seg når arbeidsgiver uriktig utsetter noen for anklager, sier tillitsvalgt Thomas Lund Nielsen.

Det er nedleggelsen av Heimevernets eliteavdeling HV-016 som er årsaken til at Sunde har kommet på kant med fagforeningene.

Også andre steder innen Forsvaret har misnøyen vært stor. I vår truet fire av fem fagforeninger å bryte samarbeidet med forsvarssjefen.

Eystein Kvarving, talsmann for forsvarsledelsen, bekrefter at han er kjent med anmeldelsen, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.