Forsvarssjefen dropper disiplinærforfølgelse av Heimevernssjefen

Også de tillitsvalgte i HV016 unngår videre etterforskning.

SLIPPER DISIPLINÆRFORFØLGELSE:  Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, slipper videre gransking for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret. Det fremgår i et brev fra forsvarssjefen datert 31. januar. Foto:Sigurd Fandango/Dagbladet
SLIPPER DISIPLINÆRFORFØLGELSE: Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, slipper videre gransking for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret. Det fremgår i et brev fra forsvarssjefen datert 31. januar. Foto:Sigurd Fandango/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet avslørte tidligere denne måneden, ba Generaladvokaten om full etterforskning av HV-sjef og generalmajor Kristin Lund. Lund kan ha avslørt militære hemmeligheter i en TV-debatt om bråket rundt spesialavdelingen HV016 før jul.

Samtidig har Forsvaret i over en måned gransket de tillitsvalgte i HV016. Dette på initiativ fra Forsvarsdepartementet, som mener spesialavdelingens forkjempere har brukt utdrag fra graderte dokumenter i sin argumentasjon for å bevare HV016.

Ingen disiplinærforfølgelse I et brev - datert 31. januar  - har Forsvarssjefen konkludert med at ingen av sakene skal forfølges disiplinært.

- Det er viktig å understreke at dette er to separate saker, som begge har fått grundig behandling hver for seg. Konklusjonen er likefullt den samme i begge sakene: At det ikke er grunnlag for videre disiplinær forfølgelse i noen av dem. Bakgrunnen for det er at Forsvaret ikke er blitt påført skade. Om så har skjedd, er skadene så marginale, at det ikke er grunnlag for videre etterforskning, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

TV-debatt Det var i en dabatt i NRKs Dagsnytt 18 24. november, at Lund deltok i en debatt om nedleggelsen av HV016.

- I debatten skal generalinspektøren for Heimevernet ha kommet med uttalelser om en annen person, og avslørt at denne tilhører HV016. Dette er såvidt jeg har forstått graderte opplysninger som selv ikke medlemmene av HV016 har lov til å oppgi, sa generaladvokat Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Alvorlig anklage Kristin Lund er Norges første kvinnelige general. Som generalinspektør for Heimevernet er hun sjef for landets største forsvarsgren. At en offiser på dette nivået mistenkes for brudd på sikkerhetsforskriftene er alvorlig.

Generaladvokaten er landets øverste militære påtalemyndighet, og skal være forsvarssjefens nærmeste juridiske rådgiver i disiplinær- og straffesaker.

Han har i sin anbefaling til forsvarssjef Harald Sunde bedt om at Lund etterforskes av militærpolitiet og Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

Har blitt liggende Men selv om forsvarssjefen mottok henvendlesen i midten av desember, ble saken først sendt videre til FSA etter at Dagbladet undersøkte saken 10. januar.

- Alle saker fra Generaladvokaten tas på alvor. Men enkeltsaker er fortrolige, derfor har vi ikke lov til å kommentere denne saken spesielt, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre.