FULL STANS: Forsvaret stanser all skyting med blyfri miljøammunisjon inntil videre. Foto: Forsvaret
FULL STANS: Forsvaret stanser all skyting med blyfri miljøammunisjon inntil videre. Foto: ForsvaretVis mer

Forsvarssjefen forbyr all skyting med miljøammo

Full krise etter at soldatene fortsetter å bli syke. - Jeg er dritt lei av at Hæren brukes som prøveklut, sier hovedverneombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarssjef Harald Sunde forbyr all bruk av blyfriammunisjon til Forsvarets nye standardgevær HK416.

Det betyr i praksis full stans i all skyting med geværet, ettersom det ikke finnes alternativ ammunisjon i Norge.

Etter det Dagbladet kjenner til er det hovedverneombudet i Forsvaret, oberstløytnant Geir A. Nordstrand, som har satt foten ned med hjemmel i arbeidmiljøløven. Forsvarssjefen fikk valget om å selv stanse skytingen, før hovedverneombudet brukte loven.

Lammer hæren Forbudet lammer skytevirksomheten i Hæren, inkludert treningen til skarpe oppdrag i Afghanistan. Men der er befal og soldater nå lettet over at helseplagene endelig blir tatt på alvor.

- Vi er drittlei av at Hæren skal være en prøvekanin. Inntil Forsvaret kan dokumentere at skyting med blyfriammunisjon ikke medfører helseskade, bli det ingen skyting med miljøammo, sier hovedverneombudet i Hæren, Thomas S. Hansen.

Han understreker at Geir A. Nordstrand har alle hovedverneombudene bak seg, også fra Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet.

Alarmerende funn Spesielt skal funn gjort av forsvarets bedriftlege ha alarmert verneombudene.

Funnene tyder på at også kullosforgiftning kan knyttes til skyting med den blyfrie ammunisjonen. Dette i tillegg til yrkessykdommen metallfeber, som forskere tror kan gi varige lungeskader ved gjentatte eksponeringer av gassene soldatene utsettes for under skyting med den omstridte ammunisjonstypen.

«Selv ved de tiltak som forsvarssjefen og Forsvarets hovedverneombud har iverksatt viser det seg at enkelte fortsatt føler ubehag ved bruk av ammunisjonstypen», skriver Forsvaret i en intern melding.

Blir syke Dagbladet kunne i 2009 avsløre at soldatene begynte å bli syke av å skyte miljøskudd med det nye standardgeværet HK416. Selv om det ble innført skyterestriksjoner og pålegg om å bygge om ventilasjonen på Forsvarets skytebaner, har helseproblemene bare økt i omfang. Nå viser det seg at soldater blir syke selv under feltskyting utendørs.

Forsvarets egne forskere har konkludert med at avgassene under skyting gir soldatene metallfeber, en yrkessykdom som ofte rammer sveisere, og som på sikt muligens skader lungene. Symptomene soldatene rapporterer er:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting
• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting
• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet
• Ubehag, leddsmerter
• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

Puskemasker hjelper ikke Men da Dagbladet i januar i år - nesten to år senere - kunne avdekke at ingenting var gjort med ammunisjonen selv om stadig flere soldater ble syke, ble det innført svært strenge skyterestriksjoner - uten at selve ammunisjonen ble byttet ut.

For å redusere helseplagene stanset forsvarssjefen all skyting fra overbygde skytebaner. Soldatene måtte skyte med pustemaske, og det skulle skytes minst mulig. Det er disse restriksjonene som ikke har vært nok. Selv med pustemasker og utendøsskyting blir stadig flere soldater syke.

Forsvaret oppgir selv at bare «enkelte soldater» fremdeles melder om helseplager. Etter det Dagbladet erfarer er det svært mange soldater som har meldt om helseplager etter at de nye restriksjonene ble innført. Selv med pustemasker blir de syke. Men anntallet alvorlige sykdomstilfeller skal ha gått ned.

 Dagbladet har flere ganger bedt om det faktiske antallet, noe Forsvaret nekter å offentliggjøre fordi de mener det vil kunne «ha uheldige konsekvenser» og «kunne danne et feilaktig bilde».

Ødelegger også geværene I februar kunne Dagbladet avsløre at også de nye automatgeværene blir ødelagt av ammunisjonstypen. Nå skal 25 000 våpen bygges om for å tåle den svært omstridte ammunisjonen.

Samtidig arbeider Forsvaret tett med ammunisjonsprodusenten Nammo om å utvikle en mindre giftig versjon av blyfriammunisjonen som ikke gjør soldatene syke.

Dagbladet kunne i mars avsløre at den norske miljøammunisjonen nesten er dobbelt så giftig som annen ammunisjon på markedet.

Men selv om den alternative blyfriammunisjonen i den svenske testen har vært på markedet siden 2004, har denne aldri blitt vurdert eller testet av Forsvaret. Istedet valgte de i 2007 å binde seg til Nammo i fem år.

Dagbladet kommer med mer!