ENDRINGER: Forsvarssjef Haakon Brunn-Hanssen foreslår blant annet at vernepliktige skal spille en langt større rolle i Forsvaret, for at Forsvaret skal overleve økonomisk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ENDRINGER: Forsvarssjef Haakon Brunn-Hanssen foreslår blant annet at vernepliktige skal spille en langt større rolle i Forsvaret, for at Forsvaret skal overleve økonomisk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Forsvarssjefen foreslår å halvere Garden

I et lekket dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et lekket dokument foreslår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen en rekke endringer i Norges forsvarspolitikk for at Forsvaret skal overleve økonomisk, og for at det skal tilpasses en ny trusselsituasjon.

Det melder Aftenposten.

- Ikke penger Dokumentet er fra midten av juni.

Der foreslår forsvarssjefen og hans stab blant annet at vernepliktige skal spille en langt større rolle i Forsvaret, at marinen skal seile mindre, at kampflypiloter skal fly mindre og trene mer i simulator og at Garden skal halveres.

I tillegg bør Kystvaktens base i Sortland og Hærens base på Skjold avvikles, ifølge Bruun-Hanssen.

Disse tiltakene er prisen for å styrke forsvaret i Finnmark, gjøre Forsvaret bedre egnet for utrykning, få mer penger til ny våpenteknologi og på et generelt grunnlag gjøre Forsvaret mer relevant, mener forsvarssjefen.

Dokumentet er lekket til nettstedet Aldrimer.no, en nettside opprettet for å dekke forsvars- og sikkerhetspolitikk i Norge, som ledes av den anerkjente gravejournalisten Kjetil Stormark.

«Men med dagens - og morgendagens - forventede budsjett er det ikke penger til å holde Forsvaret vi har i drift. Og Forsvaret vil heller ikke vil være i stand til å betale kjempesummene Norge skal ut med for nye F-35 kampfly og nye ubåter», understreker han til slutt i dokumentet.

- Kraftige nedtrekk Talsmann for forsvarssjefen, major Vegard Finberg, sier at utredningene er basert på en analyse som viser et gap mellom Forsvarets evne til å løse oppgavene det er pålagt, og Norges sikkerhetsmessige behov.

I slutten av juni skrev sjef for Heimevernet, Tor Rune Raabye, følgende på sin Facebook-side:

«Det jeg kan si er at HV, på lik linje med resten av Forsvaret, utsettes for til dels kraftige nedtrekk og kapasitetsreduksjoner. Ikke fordi Forsvarssjefen vil, men fordi de forutsetningene som er gitt tvinger fram slike løsninger».

(NTB)