Forsvarssjefen fratatt kontrollen med sikkerhetstjenesten

Anne-Grete Strøm Erichsen tar over tilsynet av FOST.

OVERTAR TILSYNET:  Forsvarsdepartementets ga i et brev 18. mai klar beskjed om at forsvarssjef Sverre Diesen ikke lenger skal føre tilsyn med Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST.) Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
OVERTAR TILSYNET: Forsvarsdepartementets ga i et brev 18. mai klar beskjed om at forsvarssjef Sverre Diesen ikke lenger skal føre tilsyn med Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST.) Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen strammer tøylene. Heretter skal hun og hennes byråkrater selv føre tilsynet med Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST).

Den oppsiktsvekkende opplysningen framgår av et brev sendt fra Forsvarsdepartementet til Forsvarsstaben den 18. mai i år.

Dermed styrkes inntrykket av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) som en etat ute av styring.

Står ikke bra til
– Veldig mye av problemene rundt FOST løses med intern oppstramming, nye rutiner og ny instruks. FOST er fortsatt en del av Forsvaret, men det som er nytt, er at departementet får et direkte tilsyn med FOST. Før lå dette hos forsvarssjefen, sier statssekretær Espen Barth Eide til Dagbladet.

Han avviser likevel at det er misnøye med forsvarssjefens tilsyn som gjør at departementet nå har fratatt ham ansvaret for å føre dette tilsynet.

– Forsvarssjefen var enig i dette. Jeg tror at også han har sett at ikke alt står bra til med FOST, sier Eide.

Tilsidesettes
I brevet heter det at «Forsvarsdepartementet har besluttet å innføre en ordning der Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal stå under direkte kontroll av departementet». Det står også at «Ett av virkemidlene i departementets kontroll med FOST vil være å gjennomføre jevnlige inspeksjoner av tjenestens virksomhet».

– Forsvarssjefens kommentarer kommer fram i artikkelen som er lagt ut på Forsvarsnett 4. juni, sier forsvarssjefens pressetalsmann Christian Øverli, da Dagbladet spør hva forsvarssjef Sverre Diesen synes om å bli tilsidesatt på denne måten.

Kryptisk
Et stykke nede i nettartikkelen som Øverli viser til, sier general Sverre Diesen at «Departementet har ønsket å iverksette en særskilt inspeksjonsordning overfor Fost, og jeg har forståelse for departementets synspunkt».

Artikkelen er skrevet av lederen for de militære talspersonene, Jan Ketil Steine.

Kamuflasje
– Hvorfor kamuflerer forsvarssjefen overflyttingen av kontrollen med FOST ved å kalle det for et «ønske», når Forsvarsdepartementet allerede har fattet beslutningen?

– En slik påstand som du kommer med der, vil jeg ikke kommentere. Forsvarssjefen har sagt sitt gjennom den artikkelen, sier Øverli.