Forsvarssjefen lojal til stortingsvedtak

Forsvarssjef Sverre Diesen gjør det klart at Forsvaret er lojal i forhold til vedtak i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han understreket torsdag at han er «komfortabel med de presiseringene som regjeringen har gitt angående norske spesialstyrker til Afghanistan».

Diesen tar dermed avstand fra opplysninger i VG som, ifølge en kilde i forsvarsledelsen, skriver at «Forsvaret truer med soldatnekt til Kabul». Ifølge kilden vil Diesen bli nødt til å si nei til å sende norske spesialsoldater til Kabul som en konsekvens av regjeringens holdning.

- For øvrig er det slik i Norge at forsvarssjefen og andre militære sjefer uansett ikke overprøver politiske beslutninger, presiserer forsvarssjef Sverre Diesen.

Bakgrunnen for tvilen som er oppstått i deler av Forsvaret er at regjeringen har bestemt at de 150 nye soldatene som sendes til Afghanistan ikke kan brukes utenfor Kabul-området uten regjeringens godkjennelse. Sosialistisk Venstreparti sier klart at dersom disse soldatene blir brukt i sør, så vil partiet gå ut av regjeringen.

Spørsmålet ble også tatt opp i utenriksdebatten i Stortinget torsdag.

- Det er ikke slik at Forsvaret kan sette til side vedtak som Stortinget gjør. Forsvaret og forsvarssjefen må rette seg etter vedtak i Stortinget, understreket utenrikskomiteens leder Olav Akselsen (Ap).

(NTB)