Forsvarssjefen satte til side helikopteradvarsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Sverre Diesen innrømmer at han satte til side faglige råd fra Forsvarets operative ledelse da han anbefalte regjeringen å sende de norske helikoptrene til Afghanistan.

Helikoptrene skal etter planen frakte sårede soldater fra Maimana-området til sykehuset i Mazar-i-Sharif. Men fra april til oktober er det så varmt at helikoptrene sliter med å fly, skrev VG onsdag.

Basert på en helhetsvurdering frarådet Forsvarets operative ledelse (FOHK) å sende helikoptrene til Afghanistan, bekrefter forsvarssjef Sverre Diesen overfor VG.

- Jeg har satt vurderingen fra Fellesoperativt hovedkvarter til side, fordi jeg er uenig i konklusjonen. FOHK vurderte det slik at det ikke var verdt ressursinnsatsen. Min vurdering er at dette dreier seg om evakuering av sårede, og da er det verdt ressursinnsatsen, sier Diesen til VG.

Helikopterbidraget, som bare skal brukes til medisinsk evakuering, koster over 200 millioner kroner for 18 måneder. Det er omtrent like mye som prisen for hele soldatbidraget i Maimana.

(NTB)

UENIG: - Jeg har satt vurderingen fra Fellesoperativt hovedkvarter til side, fordi jeg er uenig i konklusjonen, sier forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
UENIG: - Jeg har satt vurderingen fra Fellesoperativt hovedkvarter til side, fordi jeg er uenig i konklusjonen, sier forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer