Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarssjefen slakter Moland og Frenchs soldatopplæring

Kaller videoopptak av trening for «romantisk krigsfilm».

- HAR INGENTING MED TRENING TIL Å BLI SPESIALSOLDATER Å GJØRE: Harald Sunde fnyser av videoopptak. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX .
- HAR INGENTING MED TRENING TIL Å BLI SPESIALSOLDATER Å GJØRE: Harald Sunde fnyser av videoopptak. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — Dette har ingenting med trening til å bli spesialsoldater å gjøre, sier den nye forsvarssjefen Harald Sunde til TV2, etter å ha sett bilder og video fra den militære opplæringen Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) skal ha gitt to ugandere og en amerikaner.

Krigsrollespill
Moland og French ble arrestert i Kongo mai og senere dømt for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo (30).

— Dette ligner mer på en romantisk krigsfilm, enn militærtjeneste, slår Sunde fast.

I videoen roper French kommandoer til de tre på engelsk og benytter et bredt utvalg av soldatslang og banneord. Selv hevder de ifølge TV2 at treningen skulle forberede de tre mennene på å delta i ulike krigsrollespill for rike forretningsmenn fra vesten.

Dømt for drap
Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er i Kongo dømt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo (30) i Kongo i begynnelsen av mai i år. Saken er anket og dommen ikke rettskraftig. Tiltalen ved militærdomstolen i Kisangani omfattet både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

De siste dagene har stadig mer materiale og flere vitner pekt i retning av at de to har drevet våpentrening.

Moland skal blant annet ha tilbudt sine tjenester til opprørsgeneralen Laurent Nkunda i Kongo. Tilbudet skal komme fram i et brev som både VG Nett og TV 2 har fått tilgang til. Brevet skal være hentet fra Molands PC.

Tilbud til «slakteren fra Kisangani»
I brevet tilbyr Moland Nkunda trening av tropper slik at de vil kunne gjennomføre «spesialiserte operasjoner på høyt militært nivå», samt feltoppgaver som «innhenting av etterretning bak fiendens linjer».

Nkunda har tilnavnet «slakteren fra Kisangani» etter en massakre der over 160 mennesker ble drept i den kongolesiske byen under krigen i 2002. Han sitter i dag i husarrest i Rwanda. Han er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media