Forsvarssjefen stiller ultimatum: - Må bruke 180 millarder kroner mer

Forsvarssjefen kommer med klar melding til regjeringen.

BER OM PENGER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen må overtale forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til å åpne den militære pengesekken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BER OM PENGER: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen må overtale forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til å åpne den militære pengesekken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forsvarssjefen gir forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) valget mellom å øke forsvarsbudsjettet med 9 milliarder årlig eller å få et forsvar som vil miste evnen til å forsvare Norge mot et væpnet angrep.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skal overlevere sitt fagmilitære råd til forsvarsministeren om en uke. NRK har fått tak i den siste versjonen av dokumentet «Forsvarssjefens fagmilitære råd 2015», som fremdeles er gradert og unntatt offentlighet. Der skisserer forsvarssjefen at regjeringen står overfor et dramatisk valg.

Bruun-Hanssen skriver at Norge må bruke 180 milliarder kroner mer på Forsvaret de neste 20 årene enn det vi ligger an til å bruke med dagens nivå på forsvarsbudsjettet - hvis vi skal kunne opprettholde og modernisere Forsvaret omtrent som det er i dag.

Det blir i snitt rundt 9 milliarder ekstra hvert år. Hvis ikke dette skjer, ligger det an til dype kutt - og et forsvar som vil mangle helt sentralt utstyr i en moderne krig, ifølge NRKs oppsummering av dokumentet.

- Må droppe stridsvogner og arilleri Noen av konsekvensene i den billigste av de to modellene forsvarssjefen lister opp, er at Hæren blir kuttet til to kampklare bataljoner, i tillegg må vi må kvitte oss med alle tunge stridsvogner og alt artilleri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.