- Forsvarssjefen var ikke inhabil

Forsvarsdepartementets juridiske avdeling har konkludert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde var ikke inhabil da han innstilte vennen Karl Egil Hanevik som ny sjef for spesialstyrkene, mener Forsvarsdepartementets juridiske avdeling.

Sunde har selv avvist at han var inhabil da han sendte «en klar innstilling» på Hanevik videre til Forsvarsdepartementet, som utnevnte Hanevik til sjef for spesialstyrkeavdelingen i Forsvarsstaben i desember 2011.

Hanevik er ifølge Bergens Tidende toppoffiseren som skal ha kommet med press og trusler om avlytting mot ansatte i Marinejegerkommandoen.

Forlover og faddere Sunde var forlover da Hanevik giftet seg i 1994 og de to er også faddere for hverandres barn.

Dette kan tale for «en noe sterkere relasjon mellom de to» — mener juristene i Forsvarsdepartementet.

Imidlertid valgte de fredag å legge mer vekt på at de to nå begge mener at vennskapsforholdet dem imellom har sklidd noe fra hverandre.

Ikke nær relasjon I vurderingen fra Forsvarsdepartementets juridiske avdeling heter det blant annet: «Vi har valgt å legge avgjørende vekt på de skriftlige forklaringene hvor begge presiserer at de ikke har en nær personlig relasjon med hverandre, og at relasjonen hovedsakelig er av kollegial karakter.»

Konklusjonen er derfor: «På denne bakgrunn mener vi at det ikke foreligger et spesielt nært personlig vennskapsforhold mellom forsvarssjefen og brigader Hanevik. Deres relasjon beskrives som et vanlig godt bekjentskap og samarbeid. Dette leder ikke til inhabilitet».

Sunde kalte i går inn til pressekonferanse på Gardermoen, hvor han snakket om beskyldningene fra tillitsvalgte om at marinejegere har blitt truet med telefonavlytting av forsvarsledelsen om de kritiserte planene om å sammenslå spesialavdelingene.

- I mine 40 år i Forsvaret har jeg aldri opplevd lignende, sa Sunde om beskyldningene.

- Har du vurdert din egen habilitet?

- Jeg vurderte min habilitet og fant ingen grunn til å forandre på den. Jeg var ikke på noe tidspunkt involvert i denne saksbehandlingen. Det kom en klar innstilling til mitt bord som jeg videreformidlet til departementet. Jeg fant ingen grunn til å vurdere min habilitet, sa Sunde i går.

(NTB)