Forsvarssjefen vil samarbeide mer med Sverige

«Helt meningsløst kostbart» uten samarbeid, mener Sverre Diesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjefene i Norge og Sverige ønsker et tettere militært samarbeid mellom de to landene.

De to landene bør blant annet samarbeide om innkjøp av forsvarsmateriell, skriver forsvarssjef Sverre Diesen og hans svenske kollega Håkan Syrén i et innlegg i den svenske avisen Dagens Nyheter.

- Sverige og Norge bør samarbeide ved innkjøp av ubåter, stridsvogner og annet forsvarsmateriell, skriver de to.

Forsvarssjefene tar også til orde for en samordning av utdanning, øvelser, forskning og utvikling. Det vil kunne styrke Norges og Sveriges innflytelse over det europeiske sikkerhetssamarbeidet og også over Atlanteren, mener Diesen og Syrén.

Men Norges forestående storhandel av nye jagerfly holdes utenfor samarbeidet, understreker forsvarssjefene i innlegget.

- Det er klart at Sverige er interessert i å selge jagerfly til Norge. Men fordi Norge har et kampflyprosjekt med tre kandidater, så understreker jeg meget sterkt at dette prosjektet dreier seg ikke om kampfly. Det har vi holdt utenfor, sier Diesen til NRK.

Han sier at bakgrunnen for samarbeidsplanene er at både det svenske og det norske forsvaret er blitt så lite at en rekke tiltak blir «helt meningsløst kostbart» uten samarbeid.

(©NTB)

TETTERE SAMARBEID: Forsvarssjef Sverre Diesen ønsker sammen med sin svenske kollega et tettere forsvarssamarbeid. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
TETTERE SAMARBEID: Forsvarssjef Sverre Diesen ønsker sammen med sin svenske kollega et tettere forsvarssamarbeid. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer