Forsvarstopp bekrefter at han ble skviset

Generalmajor Leif Sverre Rosén bekrefter at han ble presset ut av jobben som sanitetssjef i Forsvaret etter at han kritiserte mangelen på leger for norske soldater i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i slutten av mai at Rosén, som øverste sjef for Forsvarets Sanitet, gikk offentlig ut og advarte mot den prekære legemangelen for norske soldater i Afghanistan. Han sa blant annet at han aldri ville sendt sin egen sønn dit, og at soldatenes liv ble satt på spill på grunn av mangel på penger. Kort tid etter uttalelsen måtte han skrive under på en avtale som innebærer at han mister jobben.

- Når jeg sier ifra på den måten jeg gjorde, at jeg ikke ville sende min egen sønn, og så like etterpå tas ut av tjeneste, så skjønner jo til og med ungdomsskoleelever at én og én er to, sier Rosén til NRK.

Utenfor

Forsvarsstaben avviser at Rosén ble tvunget til å gå av.

- Generalmajor Rosénn ble ikke presset eller tvunget til å gå. Man kan for øvrig heller ikke tvinge en embetsmann til å slutte i jobben. Rosén gikk etter en samlet vurdering der begge parter fant ut at Forsvarets sanitet var bedre tjent med en annen sjef, sier sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Arne Bård Dalhaug, til Forsvarsnett.

Rosén holder imidlertid fast på at han er blitt presset ut.

- Siden jeg kom med min uttalelse, er jeg blitt holdt utenfor det gode selskap. Jeg deltar i internasjonale fora, noe som er rimelig ufarlig, og jeg uttaler meg ikke om ting her hjemme. Jeg er heller ikke fungerende sanitetssjef, sier han.

Avtalen innebærer at Rosén først skulle ta ut studiepermisjon, og så etter litt under ett år si opp sin stilling, ifølge VG. I permisjonsperioden vil generalmajorens lønnsnivå økes med 50.000 kroner.


Munnkurv

Avtalen innebærer dessuten at Rosén aldri skal uttale seg om Forsvaret igjen. Forsvarssjef Sverre Diesen skrev under på avtalen, som også var godkjent av Forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har ikke ønsket å kommentere saken.

Høyre-leder Erna Solberg og Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width tror avtalen kan innebære et lovbrudd og har bedt forsvarsministeren om en redegjørelse.

Når det gjelder legesituasjonen i Afghanistan, har både forsvarsministeren og Forsvaret selv vedgått at den er for dårlig.

- Vi er ikke tilfredse og jobber intenst både fra politisk og militær ledelse med å frembringe andre og mer tilfredsstillende løsninger, sier Arne Bård Dalhaug.
(NTB)