Forsvarstopp refses etter varslingssak

En norsk topp-diplomat har fratrådt stillingen sin etter en stormfull varslingssak, som endte med massiv kritikk av tjenesteutførelsen.

GRANSKES I VARSLINGSSAK: Forsvarsattaché Thomas Larsen Bergheim (54) har fratrådt sin stilling ved den norske ambassaden i Warszava. Det skjer etter en varslingssak i regi av Forsvarsdepartementet, der det framkom massiv kritikk mot diplomaten og karriereoffiserens utførelse av jobben. Foto: Akers Avis / Groruddalen
GRANSKES I VARSLINGSSAK: Forsvarsattaché Thomas Larsen Bergheim (54) har fratrådt sin stilling ved den norske ambassaden i Warszava. Det skjer etter en varslingssak i regi av Forsvarsdepartementet, der det framkom massiv kritikk mot diplomaten og karriereoffiserens utførelse av jobben. Foto: Akers Avis / GroruddalenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsattaché Thomas Larsen Bergheim (54) har fratrådt sin stilling ved den norske ambassaden i Warszava. Det skjer etter en varslingssak i regi av Forsvarsdepartementet, der det framkom massiv kritikk mot diplomaten og karriereoffiserens utførelse av jobben.

Dagbladet er kjent med innholdet i en tjenstlig tilrettevisning som ble formidlet Bergheim skriftlig i 21. mars 2012. I brevet, som er meget skarpt i tonen, står det blant annet:

«Forsvarsdepartementet finner at din tjenesteutførelse og atferd som forsvarsattaché ikke er forenelig med de holdninger som departementet ønsker at vårt personell skal fremstå med. Innholdet i varselet tyder i stor grad på dette. Det er Forsvarsdepartementets vurdering at dette er uønsket atferd som ikke kan aksepteres» - står det i brevet.

Sikkerhetsklarering til vurdering Bergheim er oberstløytnant av grad og har tidligere innehatt den prestisjefylte stillingen som skolesjef for Forsvarets skole for etterretning og sikkerhet.

I tilrettevisningen står det blant annet at den tidligere spionlærerens sikkerhetsklarering er under vurdering:

«Du er for tiden i en reklareringsprosess i regi av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Skulle denne prosessen resultere i at din sikkerhetsklarering ikke blir fornyet, vil du bli kalt hjem fra din tjeneste i Warszawa.» - står det videre i brevet.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere detaljer i saken overfor Dagbladet, da de betegner dette som en personalsak.

Selv avviser Bergheim at det ligger noen dramatikk bak hans avgang som forsvarsattache.

- Min avgang er frivillig, og jeg har fortsatt et godt forhold til Forsvarsdepartementet, sier Thomas Larsen Bergheim til Dagbladet.

Forsvarsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at den tidligere attacheen nå ikke jobber i den polske hovedstaden lenger.

- Jeg kan bekrefte at Bergheim har fratrådt sin stilling som forsvarsattaché i Polen. Når det gjelder personalsaker eller forhold knyttet til vårt personell, er dette fortrolig og ikke noe Forsvarsdepartementet kan uttale seg om, sier Eskil Grendahl Sivertsen, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Brukte statlige midler til privat bruk Etter at personer varslet Forsvarsdepartementet om Bergheims uryddige arbeidssituasjon og atferd, ble det startet en varslingssak i departementet, hvor en grundigere etterforskning har blitt gjennomført.

Selve varslingen bestod av flere forhold, og et av disse er bruken av forsvarsattachéns budsjett til private forbruk.

I brevet står det blant annet at Bergheim innrømmer bruken av disse pengene til private innkjøp og en privat middag.

«I ditt møte med departementet innrømmet du flere forhold knyttet til administrativ uorden. Du avholdt en middag 24. juli 2011, hvor utgiftene ble belastet forsvarsattacheens budsjett. Forsvarsdepartementet understreker at misbruk av statlige midler ikke under noen omstendighet skal skje. Slik atferd er uakseptabel og vitner om dårlig skjønn.» - står det videre i brevet.

Til Dagbladet mener imidlertid Bergheim at dette var snakk om småpenger og at beløpet er tilbakebetalt.

- I løpet av fire år har det vært tre bilag som det har blitt stusset over. Det er snakk om et par tusen kroner, og dette er selvfølgelig betalt nå, sier Bergheim til Dagbladet.

- Dette høres åpenbart ut som en personalsak, og hvis vedkommende ikke lenger jobber i stillingen, har nok Forsvarsdepartementet gjort jobben sin, sier Elisabeth Kjær, kommunikasjonssef i Forsvaret.

Hadde tre måneder igjen Bergheim hadde kontrakt frem til 1. august 2012, men har nå valgt å tre av fra sin stilling som diplomat og forsvarsattaché ved den norske ambassaden i Warszawa.

- Jeg går nå av med pensjon etter fire hyggelige år som forsvarsattache. Dette kalles avgang med redusert lønn, en ordning som Forsvaret lyste ut før jul. Dette søkte jeg på og fikk søknaden innvilget. Jeg tror jeg har gjort en god jobb, noe som kollegaer har påpekt gjennom gode skussmål, sier Thomas Larsen Bergheim til Dagbladet.