Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarstoppene inn til høring

Sverre Diesen mener offiserer er «tøvete» og opptatt av å ha «stor og fin avdeling».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Are føler seg lurt av forsvaret.

Politikere og tillitsmenn mener forsvarssjef Sverre Diesen opptrer arrogant når han avviser bekymringsmeldingene fra påtroppende Afghanistan-befal. Nå må han forklare seg på Stortinget.

Både forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) blir innkalt på teppet til Stortingets forsvarskomité.

Bakgrunnen er den åpne krangelen som er brutt ut etter at ledende offiserer gikk ut og omtalte kuttene i de norske styrkene i Nord-Afghanistan som «et svik», hvorpå Diesen svarte med å kalle det hele for «tøvete».

Mener majoren er selvopptatt

Diesen sa også at majoren ved Telemark bataljon som gikk ut med advarselen, først og fremst var skuffet «over ikke å få en så stor og fin avdeling han hadde sett for seg» mer enn at han var opptatt av sikkerheten.

Frps forsvarspolitiske talsmann Per Ove Width mener uttalelsene skader rekrutteringen:

- Jeg synes det er veldig arrogant av forsvarssjefen å bruke sånne uttrykk. Han burde ta dette på alvor, sier Width til Aftenposten.

KUTTES I JULI: Det blir færre norske tjenestemenn i Mazar-e Sharif i Afghanistan i tida framover. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX
KUTTES I JULI: Det blir færre norske tjenestemenn i Mazar-e Sharif i Afghanistan i tida framover. Foto: Lars Magne Hovtun / FORSVARET / SCANPIX Vis mer

Komiteens leder Jan Petersen (H) liker heller ikke Diesens svar:

- Nå må vi komme oss vekk fra den typen språkbruk, sier han.

Må lytte til feltstøvlene

Også ledende tillitsvalgte i Forsvaret reagerer skarpt:

- Han demonstrerer manglende vilje til å lytte til dem som har feltstøvlene på. Forsvarssjefens holdning vil ha en ødeleggende virkning på åpenheten i Forsvaret og motvirke at slike problemer kan bli løst, sier leder Didrik Coucheron i Befalets Fellesorganisasjon.

Han synes Diesen opptrer «uhørt arrogant».

Leder Peter A. Moe i Norges Offisersforbund beklager at Forsvarssjefen «viser så liten ydmykhet i forhold til berettiget kritikk fra dem som tar de desidert største og mest farefulle belastningene i Forsvaret».

(NTB)

image: Forsvarstoppene inn til høring
MÅ FORKLARE SEG: Forsvarssjef Sverre Diesen uttalte at majoren ved Telemark bataljon som gikk ut med advarselen om at kuttene går på sikkerheten løs, først og fremst var skuffet «over ikke å få en så stor og fin avdeling han hadde sett for seg».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!