<strong>MØTTE TILLITSVALGTE:</strong> Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen snakker med tilltsvalgte i forsvaret om kvinner, rekruttering og arbeidsmiljø i Forsvaret.
Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
MØTTE TILLITSVALGTE: Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen snakker med tilltsvalgte i forsvaret om kvinner, rekruttering og arbeidsmiljø i Forsvaret. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix Vis mer

Forsvarstopper vil endre kartlegging av seksuell trakassering

Dagbladet avdekket hvor lite oversikt toppledelsen i Forsvaret har. Hærsjefen og Forsvarssjefen tar til orde for en rekke endringer for å få mer kunnskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg markerte 8. mars med å invitere forsvarstopper, tillitsvalgte og soldater til representasjonsboligen bak Slottet. Temaene var problemer med seksuell trakassering og hvordan Forsvaret kan holde på kvinner.

I en intern undersøkelse som ble besvart av 8000 personer i Forsvaret i fjor opplyser

  • 24 kvinner og 20 menn at de ble voldtatt i løpet av det siste året.
  • 123 personer at de ble forsøkt voldtatt i løpet av det siste året i Forsvaret.
  • to av fem kvinner at de har fått støtende eller upassende kommentarer om at de ikke passer til å utføre enkelte oppgaver i Forsvaret.
  • kvinner at de opplever vesentlig mer mobbing, seksuell trakassering og overgrep enn menn.
<strong>JOINT VIKING:</strong> Soldater fra 2. bataljon klargjør for angrep med det panserbekjempende våpensystemet Javelin, under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark. Foto: Ole Sverre Haugli/Hæren / NTB scanpix
JOINT VIKING: Soldater fra 2. bataljon klargjør for angrep med det panserbekjempende våpensystemet Javelin, under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark. Foto: Ole Sverre Haugli/Hæren / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var dessverre ikke overrasket over resultatene i undersøkelsen, men å gjennomføre den er en god start, sier hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret, Sara Aasen til Dagbladet.

Mørketall

Flere av de frammøtte i statsministerboligen hadde fått med seg Dagbladets artikkel om mørketall og manglende oversikt i Forsvaret. Der framgår det at Forsvarssjefen, staben hans og resten av Forsvaret verken vet hvor mange saker om seksuell trakassering det rapporteres om årlig eller hva reaksjonene ble i flere tilfeller.

- Vi har alltid tenkt at det er mørketall om seksuell trakassering i Forsvaret, fordi man stadig hører om hendelser. Nå vet vi det. Det er trist og det må løses, sier Landstillitsvalgt for soldatene, Lise Veronica Huynh, til Dagbladet.

<strong>KREVER HANDLING:</strong> Hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret, Sara Aasen og Landstillitsvalgt for soldatene Lise Veronica Huynh. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet
KREVER HANDLING: Hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret, Sara Aasen og Landstillitsvalgt for soldatene Lise Veronica Huynh. Foto: Eiliv Frich Flydal / Dagbladet Vis mer

Budskapet fra statsminister Erna Solberg til de frammøtte var krystallklart: «Vi trenger flere kvinner i Forsvaret».

Åpen for endringer

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vektla det lokale ansvaret:

- Vi har en stor jobb å gjøre både med å håndtere og forebygge trakassering og overgrep. Det må få klare konsekvenser for dem som ikke etterlever våre kjerneverdier. Det viktigste arbeidet foregår ute i avdelingene, der hvor vi har våre yngste, sa Bruun-Hanssen til forsamlingen.

1. mars skrev Dagbladet at:

  • Forsvaret ikke vet hvor mange av de 128 bruddene på skikk og orden i Forsvaret i 2017 som gjaldt seksuell trakassering og annen uønsket seksualisert atferd.
  • Forsvaret ikke kan redegjøre for hvordan det ble reagert i de konkrete sakene.
  • Forsvaret mangler et samlet eller sentralt register som forteller hvor mange saker om ulike former for uønsket seksuelisert atferd som meldes inn og hvordan de håndteres.
<strong>MØTTE SOLDATER TIL DISKUSJON:</strong> Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, soldater, befal, forsvarsministeren og statsminister Erna Solberg var samlet i går for å diskutere måter å få bukt med seksuell trakassering og legge til rette for kvinner i Forsvaret. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
MØTTE SOLDATER TIL DISKUSJON: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, soldater, befal, forsvarsministeren og statsminister Erna Solberg var samlet i går for å diskutere måter å få bukt med seksuell trakassering og legge til rette for kvinner i Forsvaret. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Er det greit at Forsvaret ikke vet hvor mange refselser som ilegges også på bakgrunn av uønsket seksualisert atferd?

- Nei. Det gis refselser på en rekke områder som alle er gruppert innenfor «militær skikk og bruk». Så har man ikke gått inn og sett på hvilke områder vi burde skille ut, for å få en egen statistikk på det enkelte området, sier Bruun-Hanssen til Dagbladet.

- Vi skal forebygge seksuell trakassering og jobbe med hvordan vi håndterer det. For å bli bedre, må vi føre statistikk på dette. Det er helt naturlig å vurdere og sannsynligvis så gjør vi det, sier Bruun-Hanssen til Dagbladet.

Bruun-Hanssen viser til at MOST-undersøkelsen avdekket store mørketall om seksuell trakassering.

- Nå har vi fått mer informasjon om omfanget av mørketall, og da må vi gå inn og revurdere om det er noe av det som ligger i sekkeposter som bør skilles ut og lages statistikk på. Det er et godt poeng.

- Forsvaret vet heller ikke reaksjonsformen som gis for de ulike refselsene. Er det noe som også tas opp til vurdering å få oversikt over?

- Selvfølgelig, det er en følgefeil, sier Bruun-Hanssen.

- Det må være tydelige konsekvenser når du bryter med den kulturen vi ønsker å ha og den respekten vi ønsker å ha for medmennesker og de som jobber i organisasjonen, understreker forsvarssjefen.

- Sitter ikke med total oversikt

Hæren er den største avdelingen i Forsvaret, med over 9000 personer på jobb for Norge.

<strong>VIL HA ENDRINGER:</strong> Sjef for hæren, Odin Johannessen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA ENDRINGER: Sjef for hæren, Odin Johannessen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Trygghet og trivsel er grunnlaget for at vi skal få unge kvinner og menn til å gå ut å være soldater. Å være soldat kan innebære risiko når man er i truende situasjoner, men det skal ikke føle utrygghet når man trener eller bygger opp en avdeling, sier generalmajor og sjef for hæren, Odin Johannessen, til Dagbladet.

- Og når vi ikke lykkes helt, fordi folk blir mobbet eller trakassert, så skal vi som ledere ta tak i det, sier Johannessen.

- Seksuell trakassering meldes ofte inn til laveste leder med myndighet for å gi refselse. Finnes det dokumentasjon om hva som kommer inn til dem, også når de beslutter at det ikke skal gis refses som reaksjon?

- Det du spør om er om vi sitter med den totale oversikten. Og til det har vi svart, at nei det gjør vi ikke. Og MOST-undersøkelsen synliggjør den problemstillingen du trekker fram, sier Johannessen.

Hærsjefen understreker at sakene de håndterer er forskjellige. Avhengig av alvorlighetsgrad kan også tillitsvalgte eller politiet koples inn.

- Uansett er vår oppgave hele tiden å være etterrettelige, notere og journalføre og sikre at alt kan spores, sier Johannessen.

- Men noterer og journalfører man også på saker der det avgjøres av nærmeste militære leder å ikke gi refs?

- Nei, ikke i tilstrekkelig grad. Og der vi må gjøre noe, sier Johannessen.

- Ser dere for dere en modell der det også tar vare på lokale varslinger i framtida?

- Absolutt. Og det er det mye av kritikken mot oss går på nå, sier sjefen for hæren. Vi har ikke dette sentralt lagret og jeg kan ikke slå opp i ting å se hvordan ting er, erkjenner Johannessen.

- Er det praktisk mulig å holde oversikt?

- Vi har et system i hæren i dag, der vi rapporterer alle uønskede hendelser, som for eksempel trafikkuhell og vådeskudd eller ulykker. Om vi legger til disse hendelsene (meldinger om seksuell trakassering, red. anm.) som uønskede hendelser, så har vi altså et system for å håndtere det. Men vi er avhengige av at de lokalt ansvarlige rapporterer, sier hærsjefen.

<strong>HAVNER I LOGG:</strong> I dag havner uønskede hendelser i en sentral logg hos hærsjefen, som foreslår at seksuell trakassering også kan inkluderes for å sikre sentral oversikt. Foto: Per Arne Juvang / Forsvaret / Handout / Scanpix
HAVNER I LOGG: I dag havner uønskede hendelser i en sentral logg hos hærsjefen, som foreslår at seksuell trakassering også kan inkluderes for å sikre sentral oversikt. Foto: Per Arne Juvang / Forsvaret / Handout / Scanpix Vis mer

- Liker ikke hemmelighold

For to uker siden varslet Forsvaret at de skal offentliggjøre tallene fra MOST-undersøkelsen, brutt ned på de 14 driftsenhetene. Blant disse er hæren, som Johannessen står ansvarlig for.

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at lederne for de ulike våpengrenene og driftsenhetene så langt ikke har blitt orientert om «sine» resultater.

- Synes du tallene for driftsenhetene hører hjemme i offentligheten, såfremt personvernet til de som svarer er ivaretatt?

- Det er interessante tall. Jeg har veldig lite til overs for hemmelighold. Også om de tingene som faktisk er ubehagelige å være åpne om. Så lenge personvernet er ivaretatt. Og så fremt det ikke handler om rikets sikkerhet, sier Johannessen.

- Jeg står jeg for det hæren gjør. På godt og på vondt, sier Johannessen.

Landstillitsvalgt for soldatene, Lise Veronica Huynh, satt på bord med statsminister Erna Solberg under diskusjonene. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Landstillitsvalgt for soldatene, Lise Veronica Huynh, satt på bord med statsminister Erna Solberg under diskusjonene. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer