Forsvarte kvinners ytringsfrihet

Teresa Heinz Kerry kalte sin mann for en «fighter» da hun fikk ordet på Demokratenes landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kona til demokratenes presidentkandidat John Kerry har de siste dagene tatt pusten fra amerikanerne med sin frittalenhet. For få dager siden ba hun blant annet en journalist om å «pelle seg vekk». Natt til onsdag norsk tid steg hun opp på talerstolen i Boston og brukte anledningen til å forsvare kvinners rett til snakke.

- Min rett til å si det jeg mener, til å ha en stemme, til å være det noen har kalt påståelig, er en rett som jeg setter stor pris på, sa hun foran tusenvis av demokratiske delegater.

- Mitt eneste håp er at kvinner, som har gjort seg fortjent til å ha meninger, snart vil bli kalt smarte og kunnskapsrike i stedet for påståelige.

De som hadde håpet på flere kontroversielle uttalelser fra arvingen til ketchupdynastiet Heinz, ble skuffet. Hun snakket sakte, holdt seg til manuskriptet og sa at USA trenger en leder som kan bringe landet tilbake til dets moralske grunnlag.

- Jeg tror jeg har funnet den fyren, sa hun og høstet varm applaus. - Og jeg er gift med ham!

Teresa Heinz Kerry vokste opp i Mosambik og studerte i Sør-Afrika mens landet ble ledet av en hvit apartheidregjering. Hun er utdannet oversetter, og i talen minnet hun delegatene om at hun snakker fem språk ved å hilse på spansk, fransk, italiensk og portugisisk, før hun fortsatte på engelsk.

(NTB)

<B>KAN BLI PRESIDENT-FRUE: Teresa Heinz Kerry er kjent som en frittalende kvinne. I natt høstet hun voldsom jubel på demokratenes landsmøte.