PROTESTER: Motstandere av det nye lovforslaget hadde møtt tallrike fram foran avstemningen i Missouris representanthus fredag. Til høyre representant Barry Hovis (66). Foto: Nick Schnelle / New York Times / NTB Scanpix, friendsofbarryhovis.com
PROTESTER: Motstandere av det nye lovforslaget hadde møtt tallrike fram foran avstemningen i Missouris representanthus fredag. Til høyre representant Barry Hovis (66). Foto: Nick Schnelle / New York Times / NTB Scanpix, friendsofbarryhovis.com Vis mer

Abortlov i Missouri

Forsvarte ny abortlov med «sam­tykkende voldtekt»

Sier nå at han uttrykte seg feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barry Hovis, som sitter i den lovgivende forsamlingen i Missouri, kom fredag under hard kritikk etter et innlegg i den opphetede debatten om å innskrenke delstatens abortlov.

I innlegget, der den pensjonerte politimannen ga støtte til forslaget om å innskrenke abortgrensen til åtte uker, brukte han uttrykket «samtykkende voldtekt», skriver Newsweek.

LYKKELIGE: Republikanerne i Missouris representanthus lykkelige etter avstemningen fredag, som ga 110 stemmer for det nye lovforslaget. Bare 44 stemte imot. Foran i midten speaker Elijah Haahr. Foto: Nick Schnelle / New York Times / NTB Scanpix
LYKKELIGE: Republikanerne i Missouris representanthus lykkelige etter avstemningen fredag, som ga 110 stemmer for det nye lovforslaget. Bare 44 stemte imot. Foran i midten speaker Elijah Haahr. Foto: Nick Schnelle / New York Times / NTB Scanpix Vis mer

- De fleste av voldtektssakene mine var ikke en ukjent herre som hoppet ut av buskene - det var én eller to ganger av hundre. De fleste var date-voldtekter eller samtykkende voldtekter, sa han i innlegget i delstatens representanthus.

- Åtte uker lenge nok

Hovis' uttalelse var del av et lengre resonnement der hovedpoenget er at åtte uker ikke er kort tid i det hele tatt dersom en kvinne mener seg utsatt for seksuelle overgrep.

- La oss si at noen er utsatt for seksuelle overgrep. De har åtte uker å bestemme seg på. Jeg har aldri studert dette inngående, men jeg har hørt om dagen-derpå-pillen, som man kan ta dersom de føler de er blitt begått overgrep mot. Det gir dem rikelig tid til på åtte uker å utføre de tiltakene. Det er jeg muligens ikke komfortabel med, men det gir folk den muligheten, sa han.

Demokrat Raychel Proudie var ikke sein om å reagere, og fortalte forsamlingen at «det ikke fins noe slikt som samtykkende voldtekt».

- Skulle si «eller»

Hovis uttalte seinere til nyhetsbyrået Associated Press at han hadde snakket feil.

- Jeg beklager dersom jeg ikke brukte ordet «eller», sa republikaneren - som ifølge seg selv altså mente å si «date-voldtekter eller samtykkende eller voldtekt».

- Jeg har aldri ment det. Det fins ikke noe slikt som samtykkende voldtekt. Det er enten samtykkende eller voldtekt, sa han til TV-kanalen KCTV5.

- DISKRIMINERENDE: KrFu-leder Martine Tønnessen om hvorfor hun mener at abortloven trenger en endring. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

Han fikk også kritikk for å ha brukt ordet «herre» om voldtektsmenn i innlegget.

- Dersom de faktisk viser seg å være en voldtektsmann, er de så visst ingen herre. Men inntil de er dømt for det, må alle gjøre seg opp sin egen mening om det, er svaret til KCTV5.

Totalforbud

Det blåser en sterk anti-abortlov-vind over USA. Alabamas republikanske guvernør Kay Ivey skrev onsdag under på et nytt lovforslag som i praksis er et totalforbud mot abort. Unntaket er dersom moren utsettes for «betydelig helserisiko» ved å bære fram barnet.

Fredag vedtok delstatsforsamlingen i Missouri å innskrenke abortloven til bare å tillate abort før åttende uke i svangerskapet. Også her gjøres det unntak for tilfeller der mors liv er i fare, men ingen av statene gjør unntak for incest eller voldtekt.

Delstatens republikanske guvernør Mike Parson har lovet å underskrive lovforslaget, som gjør det mulig å dømme leger som bistår ved abort, til 15 års fengsel.

Vil utfordre høyesterett

Alabama og Missouri er de siste i en voksende rekke amerikanske delstater som vedtar en innskrenket abortlov. Fra før har Georgia, Ohio, Kentucky, Iowa og North Dakota gjort det samme.

De nye lovforslagene gjør det forbudt å utføre abort etter at fosterets hjerteslag er registrert. Dette skjer ofte før kvinner i det hele tatt vet at de er gravide.

Men at lovene er vedtatt på delstatsnivå, vil ikke automatisk si at de trer i kraft i nær framtid. Domstolene vil trolig ønske å prøve gyldigheten av dem, og ifølge Buzzfeed er nettopp det hovedformålet fra delstatene.

Håpet er at sakene, ved å bli gjenstand for rettsforhandlinger, til slutt ender opp i USAs føderale høyesterett, som for tida har en overvekt av konservative dommere. Dermed øyner abortmotstanderne i det fjerne en omgjøring av Roe vs. Wade - en høyesterettsslutning fra 1973 som i praksis legaliserer abort i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer