Forsvarte sønnen:- Ingen feiging

Joe Biden hamret løs mot president Donald Trump på valgkampmøte i kveld.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden er i dag i Cleveland i Ohio, i en siste innspurt i den jevne presidentvalgkampen i USA.

I sin tale hamret han løs på president Donald Trump.

- Jeg vokste opp med folk som Trump. Jeg kom fra et nabolag der flertallet ikke hadde utdanning. Slike som han pleide å se ned på oss, hevdet Biden.

Han kritiserte også Trump for corona-håndteringen, for å spre kaos, for uansvarlighet og for ikke å offentliggjøre hva han har betalt i skatt.

- Hvorfor skal dere betale mer i skatt enn ham? Trump må begynne å betale skatt, sa Biden, med henvisning til avsløringer om at Trump kun betalte 7100 kroner i skatt.

Snakket om sønnen

Joe Biden beskyldte også Trump for å ikke forstå hva det vil si å være modig.

-Det som har plaget meg mest, følelsesmessig, men også substansielt er måten Trump har snakket om dere som har tjent landet i uniform. Han har kalt dere tapere og idioter, sa Biden.

Han henviste til en hendelse i 2018 da Trump avlyste et besøk til krigskirkegården for falne amerikanske soldater utenfor Paris.

Trump skal da ha spurt hvorfor han skulle gå til kirkegården, når den var fylt med tapere. I en annen samtale skal han ha referert til de 1800 soldatene som mistet livet sitt ved Belleau Wood som idioter ( «suckers»), ifølge The Atlantic.

- Min sønn var Beau var ingen feiging. Han var statsadvokat i Delaware, men meldte seg frivillig til å dra til Irak i et år. Han så mange mennesker dø der. Han var ingen taper eller idiot, han var en patriot, akkurat som deres sønner og døtre, fedre og brødre som har tjent landet sitt, sa Biden.

Benektes av Trump

Trump har nektet for å ha sagt at soldatene var tapere. Men også under nominasjonskampen i 2015 gjorde Trump det også klart at han ikke så på konkurrenten John McCain, som en krigshelt siden McCain ble tatt til fange i Vietnam.

- Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok?, sa han den gang. Trump selv slapp å dra til Vietnam.

- Han forstår ikke hva det er å ofre noe. Han forstår ikke fysisk mot, tordnet Biden i sin tale i natt.

Intens valgkamp

Både Trump og Biden driver i dag intens valgkamp for å sikre de siste stemmene før valgdagen i morgen.

Et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene gir Biden en oppslutning på 51,1 prosent, mot 43,9 prosent for Trump. I det amerikanske valgsystemet gjelder det å kapre flest valgmenn, derfor er det mulig å få flest stemmer, men tape valget.

Kampen står nå først og fremst i vippestatene Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona.

Biden har i dage en liten ledelse over Trump på gjennomsnittet av målingene i alle disse vippestatene, ifølge NTB. Donald Trump har likevel langt fra gitt opp.

- Jeg ser disse falske meningsmålingene. Vi kommer til å vinne uansett, sa han til fansen i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer