- NED MED MILITÆRRÅDET: Frustrert over den trege overgangen til sivilt styre i landet, tok titusener av demonstranter til gatene i Egypt i scener som minnet om opprøret i februar som veltet tidligere president Hosni Mubarak  Foto: KHALED DESOUKI/AFP
- NED MED MILITÆRRÅDET: Frustrert over den trege overgangen til sivilt styre i landet, tok titusener av demonstranter til gatene i Egypt i scener som minnet om opprøret i februar som veltet tidligere president Hosni Mubarak Foto: KHALED DESOUKI/AFPVis mer

- Forsvinn! Forsvinn!

Titusener trosset det egyptiske militærrådet i natt, og krever umiddelbar overgang til sivilt styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Militærrådets leder, Muhammed Hussein Tantawi, sa i en kort tale i går kveld at det egyptiske militæret ikke hadde noen intensjoner om å tviholde på makta i landet, og lovet at et nytt presidentvalg vil bli holdt før juli neste år.

Det er første gang militærrådet har satt en dato på det etterlengtede valget.

Det holdt likevel ikke for de mange tusen demonstrantene i hovedstaden Kairo og andre byer. Frustrert over den trege overgangen til sivilt styre i landet, tok de til gatene i scener som minnet om opprøret i februar som veltet tidligere president Hosni Mubarak, skriver Al Jazeera.

- Gjør bare jobben vår Titusener av demonstranter strømmet til Tahrir-plassen etter Tantawis tale, og ropte: «Forsvinn! Forsvinn!» og andre slagord mot militærrådets leder.

Han understreket at parlamentsvalget 28. november vil gå som planlagt. Tantawi luftet også muligheten for en folkeavstemming som kan frata militæret makta dersom folket stemmer mot militærrådet.

- Vi ønsker rettferdige valg. Vi gjør bare jobben vår i det som er en veldig spesiell tid, og bryr oss ikke om hvem som stiller til valg og hvem som blir president. Likevel blir vi beskyldt for å være partiske, sa han.

Militærrådet forsøk på å dempe det folkelige opprøret kommer etter fire dager med skarpe protester mot militærstyret. 33 har mistet livet, mange av dem skal være skutt, og nær 2000 er skadet i sammenstøt over hele landet.

Brukte tåregass og gummikuler Opprørspoliti og soldater brutke tåregass og gummikuler mot demonstrantene i et forsøk på å hinde dem i å nå innenriksdepartementet, som ligger ikke langt fra Tahrir-plassen. Demonstrantene brukte steiner og bensinbomber i sine forsøk på å bryte gjennom barrikadene.

Lignende scener utspant seg i Alexandria, der demonstrater gjentatte ganger forsøkte å ta seg forbi sikkerhetsstyrkene for å storme den lokale politistasjonen.

Al Jazeera har snakket med Amr Gharbeia, en av aktivistene som mente at talen til militærrådets leder gjorde lite for å roe situasjonen:

- Tantawi brukte mesteparten av tiden til å snakke om hvor bra militæret håndterer overgangen. Han sier ingenting om militærdomstolene, eller alle dem som blir stilt for retten der. Det var ingenting om å undersøke militærets framferd i gatene, og hvordan de har håndtert arbeiderbevegelsen og studentbevegelsen, sier han.