Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningen rystet Mexico: «Den historiske løgnen»

Det er fem år siden 43 studenter forsvant i Mexico. Familiene krever svar.

SAVNET: Det er fem år siden de 43 mexikanske studentene forsvant, men studentenes familier har ennå ikke gitt opp håpet om å få se dem igjen. Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP / NTB scanpix
SAVNET: Det er fem år siden de 43 mexikanske studentene forsvant, men studentenes familier har ennå ikke gitt opp håpet om å få se dem igjen. Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP / NTB scanpix Vis mer

For fem år siden var 43 meksikanske studenter på vei til en protest sør i Mexico, da de ble stoppet av politiet.

De korrupte politimennene ga studentene til et lokalt narkokartell, og siden har ingen sett dem, skriver nyhetsbyrået AFP.

Akkurat hva som skjedde er det ingen som vet, og myndighetenes offisielle forklaring har blitt tilbakevist.

Hendelsen fikk oppmerksomhet over hele verden, ikke minst fordi den 21 år gamle meksikaneren Adnán Cortés Salas stormet scenen i Oslo Rådhus et per måneder etter forsvinningene, da fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi holdt opp sine priser.

Han ville protestere mot drapene på studentene.

- Vær så snill, Malala. Ikke glem Mexico, sa han.

Kapret busser

Det som uansett er sikkert i saken er at studentene hadde en litt lei vane med å kapre busser når de dro ut for å demonstrere, noe de også gjorde støtt og stadig.

Natt til 26. september 2014 gjorde de nettopp det. De dro til byen Iguala og kapret fem busser, men de kom ikke langt.

Lokalt politi åpnet ild mot bussene og drepte seks studenter. Resten ble pågrepet og overlevert til narkokartellet Guerreros Unidos, som hadde politiet på lønningslista.

Hva som så skjedde er det ingen som sikkert vet. Statsadvokaten konkluderte med at kartellet trodde studentene var en rivaliserende gjeng.

Ifølge statsadvokatens versjon, som den daværende president Enrique Pena Nietos administrasjon kalte «den historiske sannheten», ble studentene tatt med til en søppeldynge, der de ble henrettet og brent, før asken ble kastet i en elv.

Grusom sannhet?

Akkurat den versjonen er det nesten ingen som tror på lenger. Uavhengige etterforskere fra Inter American Commission on Human Rights har fastslått at denne versjonen umulig kan stemme, basert på krimtekniske analyser av det påståtte åstedet.

De får støtte fra argentinske rettsmedisinere, som slår fast informasjonen de har funnet ikke støtter myndighetenes hypotese om at de 43 studentene ble brent, skriver CNN.

Dette førte til at studentenes familier gjorde myndighetenes ord til sine egne, men en liten vri, og kaller myndighetenes versjon for «den historiske løgnen».

Det har gjort at meksikanere har spurt seg om det hele var en dekkoperasjon, og om den grusomme versjonen til myndighetene bare var en dekkoperasjon: Hvor grusom er egentlig sannheten?

Loslot narkoboss

De uavhengige etterforskerne avslørte også hvordan myndighetene brukte tortur for å få mistenkte til å komme med tilståelser i saken.

I dag er 77 av de 142 som har blitt pågrepet i saken blitt løslatt etter at en dommer har fastslått at myndighetene har sikret seg bevis på ulovlig måte.

Blant de løslatte er Gilardo «El Gil» López Astudillo, lederen av narkokartellet, som var mistenkt for å ha beordret bortføringen av studenten og 24 lokale politimenn.

De pårørende er sinte og frustrerte. Mange av dem mente at studentene fremdeles var i live da myndighetene konkluderte med at de hadde blitt drept og brent.

- Selv etter at det ble satt ned en kommisjon for å hjelpe oss med å finne sannheten, så vil fremdeles ikke den meksikanske regjeringen fortelle oss hvor barna våre er. Og de har ikke dømt noen, selv ikke etter så mange arrestasjoner, sier Atonio Tizapa, faren til 20 år gamle Jorge, som var en av de 43 som forsvant i 2014, til NBC News.

«De ble tatt levende, vi vil ha dem tilbake levende», har vært de pårørendes motto helt siden studentene forsvant, og fram til i dag.

Ny etterforskning

Den sittende presidenten, Andrés Manuel López Obrador har satt ned en ny kommisjon, som skal se etterforske saken i sin helhet på nytt. De skal også etterforske dommere og andre tjenestemenn, for å finne ut hvor noen kan ha gjort noe feil.

Selv om ingen vet hva som skjedde, finnes det en teori som har fått mye oppmerksomhet. Det er at studentene, uten at de visste om det, kapret en buss lastet med heroin som skulle til USA.

Det som bygger opp under denne teorien er at av de fem bussene studentene kapret den kvelden, var det bare den ene buss som ikke ble beskutt av lokalt politiet, men i stedet ble stoppet av føderalt politi. Etter dette nevnes ikke den aktuelle bussen i etterforskningsdokumenter igjen.

Hvor bussen har blitt av, vet ingen.

I Mexico, der det finnes mange tvilsomme koblinger mellom ansatte i regjeringen og organisert kriminalitet, så det blir trolig umulig å finne ut hvem som sto bak forsvinningen, ifølge Alejandro Hope, sikkerhetsekspert og tidligere etterretningsoffiser i Mexico.

- Det er to ting det ikke er tvil om: studentene ble kidnappet og politiet overlot dem til Guerreros Unidos-kartellet, sier Hope.

- Det er umulig å bevise at militæret eller det føderale politiet var ansvarlige eller handlet på Pena Nietos ordre.

Uansett krysser de pårørende fingrene for at den nye etterforskningen vil gi dem svarene de har lett etter i fem år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling