Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea

Forsvinningen til diktator-Kims kone bekymrer ekspertene

Nord-Koreas førstedame har ikke vist seg offentlig på sju måneder. 

EKTEPAR: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, sammen med kona Ri Sol-ju. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNA
EKTEPAR: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, sammen med kona Ri Sol-ju. Foto: REUTERS / Scanpix / KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ri Sol-ju, kona til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, viser seg sjeldent offentlig.

Nå har det gått hele sju måneder siden hun sist opptrådte i offentligheten. Det bekymrer ekspertene og har satt i gang en rekke spekulasjoner, skriver den britiske avisa The Independent.

Ifølge avisen spekuleres det i om hun kan være gravid, eller om det kan ha skjedd noe alvorlig.

I 2013 sjokkerte Kim Jong-un en hel verden da han henrettet sin egen onkel Jang Sung-taek.

Eksperter som overvåker situasjonen i Nord-Korea, spekulerer blant annet i om Ri Sol-ju kan ha kommet i konflikt med Kim Jong-uns yngre søster Kim Yo-jong. Hun anses av flere for å være den virkelige makten bak tronen, skriver The Independent.

Les også: Diktator Kims ukjente søster er blitt en av Nord-Koreas mektigste

KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer

Sist gang kona til Kim Jong-un opptrådte offentlig var i Pyongyang 28. mars i år, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap News. Selv er diktatoren langt oftere tilstede på offentlige arrangementer.

Professor ved Waseda University i Tokyo, Toshimitsu Shigemura, sier til The Telegraph at det kan være flere årsaker til Ri Sol-jus forsvinning.

- Det er mulig at hun er gravid eller at det er et eller annet problem i forholdet. I tillegg har det blitt rapportert om flere angrepsforsøk mot Kim det siste året, så det er også mulig at hun holdes unna offentligheten fordi hun må passes godt på, sier Shigemura til The Telegraph.

Dette er ikke første gang førstedamen forsvinner fra offentligheten.

Også i 2012 ble det spekulert i om hun var gravid, og den tidligere amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman fortalte i 2013 at Ri Sol-ju fødte en datter i 2012, uten at dette har blitt offisielt bekreftet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!