Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningssak i USA vekker oppsikt: - Et monster

- Dette er en av de mest oppsiktsvekkende sakene jeg har sett, sier Justin Kollar i Hawaii-politiet.

MYSTISK FORSVUNNET: Joshua Vallow (7) og Tylee Ryan (14) har vært savnet siden september i fjor. Moren har ikke etterkommet politiets krav om å bevise at de er i live. Foto: AP / NTB scanpix
MYSTISK FORSVUNNET: Joshua Vallow (7) og Tylee Ryan (14) har vært savnet siden september i fjor. Moren har ikke etterkommet politiets krav om å bevise at de er i live. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Moren Lori Vallow fra delstaten Idaho nordvest i USA og hennes nye ektemann Chad Daybelle har blåst en rettsbestemt frist om å gjøre rede for Vallows to barn, Joshua Vallow (7) og Tylee Ryan (14).

De er ikke blitt sett i live siden september, skriver New York Daily News.

Den 46 år gamle moren ble opprinnelig beordret til å vise fram barna til myndighetene i Idaho, men har ikke etterkommet politiets krav.

- Jeg kan ikke si sikkert hva som kommer til å skje videre, sier barnas bestemor, Kay Woodcock, til ABC News.

7-åringen er diagnostisert med autisme og skal være Vallows adopterte sønn, mens tenåringen skal være hennes egen datter.

Dødsfall vekker oppsikt

Den mystiske forsvinningssaken startet allerede i juli i fjor, da morens ektemann ble skutt og drept. Hennes bror, Alex Cox, hevdet han skjøt ektemannen i selvforsvar, men omstendighetene er fortsatt uklare og saken er under etterforskning.

Noen få måneder seinere, i desember, døde også Cox, av ukjente årsaker. Dødsfallet hans betegnes som mistenkelig, og det ventes på en obduksjonsrapport for å få avklart dødsårsaken.

Også ekskvinnen til Vallows nye ektemann og barnas nåværende stefar, Chad Daybelle, ble funnet død i oktober samme år.

Politiet har iverksatt undersøkelser for å finne ut om hun kan ha blitt forgiftet, skriver CBS News.

Moren og Daybelle skal ha giftet seg bare to uker etter sistnevnte dødsfall.

Dommedagskult

I januar unnlot Vallow å møte i retten for å forklare seg om hennes to savnede barn. I stedet ble hun og ektemannen Daybelle observert ferierende på Hawaii. Barna var da ikke med dem.

Politiet har febrilsk forsøkt å finne ut hva som kan ha skjedd med dem, og etterforsker parallelt om det kan ligge noe kriminelt bak serien mistenkelige dødsfall.

Ifølge New York Daily News er Daybelle medlem av en dommedagskult i landet. Han skal angivelig ha rekruttert Vallow til kulten, skriver CBS News.

- Helt siden hun ble med i denne kulten, har hun forandret seg. Hun er annerledes. Det siste året har hun oppført seg helt uforståelig, sa barnas bestefar Larry Woodcock på en pressekonferanse i januar.

Han beskrev Vallow som en pliktoppfyllende mor før barna forsvant.

- Vi skjønner ikke hvordan en mor bare kan forlate sine barn i flere måneder, sa han, ifølge New York Daily News.

Da paret ble funnet på Hawaii, ble bilen deres gjennomsøkt av politiet. Det er foreløpig ukjent om det er tatt beslag i saken.

Paret er ennå ikke formelt siktet.

180 000 kroner i dusør

- Jeg ville elsket å vite hvor barna er, og jeg tror USA ønsker å få svar på det samme. Jeg syntes dette begynner å bli absurd, sier barnas bestemor Kay Woodcock til CBS News.

AVSIDESLIGGENDE: Ingen skal ha hatt særlig informasjon om den avsidesliggende gården, eller hvem som bodde der, sier en nabo til Telegraaf. Foto: AP Vis mer

Hun og ektemannen har selv tatt opp jakten på barna, og har til sammen utlovet 20 000 dollar, tilsvarende 180 000 norske kroner, i dusør til de som kan komme med informasjon som leder til nye gjennombrudd i saken.

De mener at deres sønn ble drept i forbindelse med skilsmissen fra Vallow, ifølge CBS News.

Vallow og Daybelle befinner seg fortsatt på Hawaii, ifølge besteforeldrene.

- De sitter sikkert på en strand et sted, mens vi sitter her hjemme og lurer på hvor barna er, sier Kay Woodcock til kanalen.

De er fast bestemt på at livene til de små er i «fryktelig fare».

- Det eneste ordet jeg kan tenke på nå, som betegner moren, er «monster». Dette har vært en hjerteskjærende prosess, og jeg blir mindre optimistisk for hver dag som går, sier bestemoren.