Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvunnet bokselger dukket plutselig opp på kinesisk TV

- Jeg soner en dom for fyllekjøring, sier bokselgeren Gui Minhai.

FORSVUNNET: Mange menneskerettighetsaktivister frykter at det er kinesiske myndigheter som står bak forsvinningen til de fem bokhandlerne. FOTO: Guy Corbishley / Demotix / Corbis / NTB scanpix
FORSVUNNET: Mange menneskerettighetsaktivister frykter at det er kinesiske myndigheter som står bak forsvinningen til de fem bokhandlerne. FOTO: Guy Corbishley / Demotix / Corbis / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst forsvant fire ansatte fra den regimekritiske bokhandelen The Causeway Bay Book Store i Hong Kong. Like før nyttår forsvant ytterligere én av de ansatte ved bokhandelen.

Blant de fire som forsvant i fjor høst
var bokhandelens eier Gui Minhai. Han skal da ha jobbet med en bok om den kinesiske presidenten Xi Jinping, med navnet «Xi og hans seks kvinner».

Som tittelen antyder skal boken ikke være en hyllest av Xi, og flere har pekt på boken som årsak til at de fem ansatte ved bokhandelen har forsvunnet.

Dukket opp på TV
Men i helgen dukket Gui Minhai opp på den statlige kinesiske TV-stasjonen Xinhua, melder BBC. Der hevder Gui at hans forsvinning ikke er en forsvinning, men kun et ønske fra hans egen side om å gjøre opp for gamle synder.

Ifølge Xinhua skal Gui for 12 år siden ha fyllekjørt og kjørt på og drept en kvinnelig student. Han flyktet fra Kina før han ble fengslet.

- Jeg påtar meg mitt ansvar og er villig til å akseptere enhver straff, sier Gui i TV-klippet.

Xinhua hevder også at Gui er mistenkt for andre, uspesifiserte lovbrudd.

- Hvorfor forsvant de fire andre?
Men menneskerettighetsaktivister får allikevel ikke regnestykket til å gå opp. Wiliam Nee, Kina-forsker for Amnesty International, sier at selv om det Gui forteller er sant, så er det mange ubesvarte spørsmål.

- Hvorfor måtte fire andre ansatte i selskapet forsvinne for å hjelpe til med en helt vanlig kriminalsak? Hvordan kunne de andre ha noen forbindelse til Gui Minhais sak? sier Nee til The Guardian.

Gui Minhai er har også svensk statsborgerskap, men ba i TV-intervjuet svenske myndigheter om å ikke involvere seg.

- Selv om jeg er svensk statsborger, så føler jeg at jeg fremdeles er kinesisk og røttene mine er fremdeles i Kina. Så jeg håper svenskene respekterer mitt personlig valg, mine rettigheter og mitt privatliv og lar meg løse mine egne problemer, sier Gui.

Svenske myndigheter er kjent med saken, men ønsker ikke å kommentere den.

Skrev brev
For et par uker siden ga også den sist forsvunnede bokhandleren livstegn fra seg. Lee Bo forsvant 30.desember, og i et brev datert 3.januar skrev han at han «dro til Kina på egenhånd».

- Jeg har det veldig bra. Alt er fint. Pass på bokhandelen, vær så snill, skrev Lee.

Aktivister som jobber for Lee-familien mente at brevet var skrevet av Lee selv, men at bokhandleren ble instruert av de som fanget ham.

Lee har også vært i telefonkontakt med sin kona, og da fortalte han at ringte henne fra Shenzen, like over grensen til Kina, der han hjalp til med en etterforskning.

De tre andre ansatte som har forsvunnet fra butikken er daglig leder Lam Wingkei, som sist ble sett i Hong Kong, og Lui Bo og Cheung Jiping, som sist ble sett daq de besøkte sine konmer i Shenzhen i Kina.

Bokhandelen The Causeway Bay Bookstore har spesialisert seg på bøker med skarp kritikk av det kinesiske regimet. En kilde sier til The Guardian at de mistenkelige forsvinningene, som flere omtaler som bortføringer, er et forsøk på å stoppe en «svertekampanje» mot den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media