Forsvunnet fiskeart tilbake i Østersjøen

Den svenske fiskeren Ulf Åkerlund gjorde store øyne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den svenske fiskeren Ulf Åkerlund gjorde store øyne da han i påsken dro garn utenfor øygruppen Öland. For i ett av garnene lå en størje - en fisk av en art som fagfolk trodde forsvant fra Østersjøen for hundre år siden.

Størja var 78 centimeter lang og veide 2,7 kilo, meldte nyhetsbyrået TT tirsdag. Fiskeeksperten Mikael Svensson tror den kan stamme fra forsøk med utsetting av atlanterhavsstørje ved den polske kysten.

- Først hadde jeg ingen anelse om hva det var som lå og sprellet sammen med torskene i garnet. Men etter at vi slo opp i bøker og søkte på internett, forsto vi at det var en størje, sier Ulf Åkerlund til TT.

- Vi la den i en plastbalje, men da vi forsto at den var så sjelden, plasserte vi den i en stor tank, der den nå svømmer omkring. Den ser ut til å være i god form, for når man tar i den blir den veldig balstyrig, forteller han.

Atlanterhavsstørjer kan bli opp til 4,5 meter lange og veie inntil 360 kilo. De er ytterst sjeldne i europeiske farvann, men finnes i stort antall langs østkysten av Nord-Amerika, der størjene som ble satt ut i Polen, var hentet fra.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer