HØYT HENGER DE: Ikke alle månesteiner har lidd same skjebne som Colorados og forsvunnet sporløst. I all hemmelighet ble denne 21 gram tunge steinen  skutt opp til Den internasjonale romstasjonen ISS i 2009, for å markere 40-årsjubileet for Apollo 11 og den første månelandingen. Foto: NASA
HØYT HENGER DE: Ikke alle månesteiner har lidd same skjebne som Colorados og forsvunnet sporløst. I all hemmelighet ble denne 21 gram tunge steinen skutt opp til Den internasjonale romstasjonen ISS i 2009, for å markere 40-årsjubileet for Apollo 11 og den første månelandingen. Foto: NASAVis mer

Forsvunnet månestein verdt 35 mill. er funnet

Lå hjemme hos pensjonert politiker (88) i 35 år. - Visste ikke at det var noe verdt å ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Delstaten Colorado kastet seg rundt, da det ble klart at en stein fra månen de ikke visste at de eide var forsvunnet. Det utenomjordiske fragmentet er verdt 32,5 millioner kroner på det svarte markedet, melder Denver Post.

Sent tirsdag kveld skal det gamle, men likevel nye mysteriet være løst. Tidligere guvernør John Vanderhoof (88), som tok imot steinen på vegne av delstaten i 1974, har det liggende hjemme, melder tv-stasjonen KMGH-TV.

- Jeg visste ikke engang at det var noe verdt å ha, sier Vanderhoof til Denver Post om det ekstremt sjeldne klenodiet som samlere betale astronomiske summer for å få.

- Det var bare gamle greier jeg hadde som minner. Jeg forsøkte å gi den til museer og skoler, men ingen ble opprømte over det, legger Vanderhoof til.

Vanderhoof tok det med seg hjem da han gikk av som guvernør i 1975.

Ukjent Dagens lokale myndigheter var ikke kjent med at Vanderhoof fikk klenodiet i sin tid, før en student og «månesteinetterforsker» gjorde dem oppmerksomme på saken. Dette er andre gang delstaten surrer bort uvurderlige månesteiner.

SAMLET STEIN: De manglende månesteinene i Colorado ble samlet av mannskapet om bord Apollo 17 i 1972. Her er astronaut Harrison H. Schmitt i aksjon ved en noe større månestein enn de vi har på jorda. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
SAMLET STEIN: De manglende månesteinene i Colorado ble samlet av mannskapet om bord Apollo 17 i 1972. Her er astronaut Harrison H. Schmitt i aksjon ved en noe større månestein enn de vi har på jorda. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer

- Jeg ante ikke at vi hadde enda et sett månesteiner, sier demokratenes flertallsleder i Colorado, Paul Weissmann, som bidro til å spore opp det «første» bortkomne settet for ti år siden. Den gang lå det lagret på et naturhistorisk museum.

Vanderhoof sier til KMGH-TV at steinen, som ble fraktet til jorda av mannskapet om bord Apollo 17 i 1972, fortsatt ligger i den runde, gjennomsiktige utstillingsbeholderen på størrelse med en golfball.

Svært sjeldent Månesteiner er en ekstrem sjeldenhet på jorda, og det er bare tre måter de kan ha funnet veien på. To av dem har vært svært, svært dyre:

Enten gjennom Apollo-oppdragene på 60- og 70-tallet (382 kg), sovjeternes Luna-program (326 gram) eller ved at nedslag på månen slynger opp materie som senere treffer jorda som meteoritter (over 48 kg).

Totalt finnes det altså bare litt over 430 kilo med kjente månesteiner på jorda. En del er gitt bort som symbolske gaver, men halvparten av alle steinene Richard Nixon donerte bort til 50 delstater og over 130 nasjoner er borte, melder Denver Post.

- I starten var det ingen som forsto pengeverdien. Det var ikke et stykke kunst verdt fem millioner dollar da de ble gitt bort til guvernørene. Noen av dem syntes det var en fin greie, og oppbevarte dem på pulten for å vise fram, sier den tidligere NASA-agenten Joseph Gutheinz.

Kan være kastet Gutheinz, som nå foreleser kriminalteknikk ved universitetet i Phoenix, gir studentene oppgave om å etterforske hvor de er blitt av.

LANG IMPORTRUTE: Mesteparten av de kjente månesteinene på jorda er fra Apollo-turene til månen på 60- og 70-tallet. Bare tolv personer satte fot på overflaten. Etter at president Barack Obama økset amerikanernes nye måneprogram, vil det trolig ta lang tid før vi får nye, store forsyninger. Foto: REUTERS/SCANPIX
LANG IMPORTRUTE: Mesteparten av de kjente månesteinene på jorda er fra Apollo-turene til månen på 60- og 70-tallet. Bare tolv personer satte fot på overflaten. Etter at president Barack Obama økset amerikanernes nye måneprogram, vil det trolig ta lang tid før vi får nye, store forsyninger. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Hvem vet hva som skjedde når guvernørene forlot stillingen - om de tok med seg steinene, etterlot dem i den tomme pulten eller kastet det i søpla, sier Gutheinz.

- Det er veldig synd. Vi brakte disse uvurderlige greiene tilbake til jorda, og delte dem ut så alle kunne være med på gleden over å lande på månen. Du skulle tro at folk satte pris på det, og oppbevarte dem på en forsvarlig måte, sier utstillingsmanager Louis Parker ved Johnson Space Center i Houston.

UVURDERLIG: Den største enkeltbiten vi har på jorda ble brakt tilbake av Neil Armstrong og Buzz Aldrin, de første til å sette fot på månen. Foto: AP Photo/Skip Peterson/SCANPIX
UVURDERLIG: Den største enkeltbiten vi har på jorda ble brakt tilbake av Neil Armstrong og Buzz Aldrin, de første til å sette fot på månen. Foto: AP Photo/Skip Peterson/SCANPIX Vis mer