Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsynte Saddam med kjemikalier

Nederlender siktet for å ha hjulpet Saddam med folkemordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Kjemiske Ali fikk skylda for Halabja
 • Les om folkemord i Irak hos HRW

  (Dagbladet.no): Nederlandske myndigheter opplyser i dag at de har siktet en nederlender for å ha bistått Saddam Hussein i folkemord.

  Det dreier seg ifølge AP om en 62-år gammel mann som myndighetene ikke vil oppgi navnet på.

  Nederlandske media skriver at det er en mann ved navn Frans van Amraat.

  Sendte 36 skip til Saddam


  Han siktes for krigsforbrytelser og folkemord. Han skal ha forsynt Saddam med de kjemikaliene som ble brukt i 1988 i angrepet av den kurdiske byen Halabja. Saddam angrep da med kjemiske våpen.

  Mannen ble arrestert i Amsterdam i går. Og Wim de Bruin i påtalemyndigheten sier mannen siktes for å ha begått krigsforbrytelser og deltakelse i folkemord.

  - Mannen er mistenkt for å ha levert tusenvis av tonn med råmateriale til kjemiske våpen til det tidligere regimet i Bagdad mellom 1984 og 1988, sier påtalemyndigheten i en pressemelding.

  Mannen er siktet for å ha sendt Saddam 36 separate forsendelser med blant annet senneps- og nervegass som opprinnelig kom fra Japan og USA.

  Kjemikaliene ble sendt med skip fra Antwerpen, via Aqaba i Jordan og til Irak, ifølge siktelsen.

  Myndigheter i USA, Sveits, Tyskland, Belgia og Jordan har bistått i etterforskningen, og både i Danmark, Jordan og Nederland har det blitt foretatt vitneavhør.

  Mannen har vært mistenkt siden 1989, da han ble arrestert i Milano etter at amerikanske myndigheter ba om det. Han ble senere sluppet fri og flyktet da til Irak. Her ble han til 2003.

  Etter krigen i Irak kom han tilbake til Nederland via Syria.

  En kastastrofe


  Det var 16. mars 1988 kurderbyen Halabja ble angrepet med bomber av sennepsgass og nervegass. Mellom 3200 og 7000 kurdere døde.

  Fortsatt lider og dør en rekke av Iraks omkring 4 millioner kurdere med ettervirkningene av Alis kjemikalier.

  Barn fødes med misdannelser, folk har mistet synet og fått en rekke helseproblemer.

  En studie utført av Human Rights Watch tidlig på 90-tallet viste at irakerne har brukt kjemiske våpen på minst 60 andre kurderlandsbyer i tillegg til Halabja.

  Nyere studier tyder på at 4000 kurdiske landsbyer ble systematisk ødelagt og tusenvis av kurdere drept i massehenrettelser.

ENORME LIDELSER: En far forsøkte å beskytte barnet sitt i Halbaja i 1988. De ble begge offer for den kjemiske kampanjen Ali satte igang mot kurderne i byen. Mellom 3000 og 7000 døde. Og nå er en nederlender siktet for å ha sendt Saddam nervegiftene som ble brukt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media