Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrise på Stortinget

Ført bak lyset i kriseforhandlinger

MDG og Rødt droppet pressetreff, og visste ikke at resten av opposisjonen forhandlet om krisepakke med regjeringspartiene. - Regner ikke med at Moxnes er en novise, svarer Hadia Tajik.

BRED ENIGHET: Det var samstemte politikere som i dag presenterte den krisepakka på Stortinget. Video: NTB. 19. mars 2020 Vis mer

Opposisjonen og regjeringspartiene ble i dag enig om en krisepakke del to til norsk næringsliv og offentlig sektor.

Forhandlingene gikk uten Rødt og MDG.

Partiene, som har støtte fra opp mot ti prosent av opinionen på meningsmålinger, ble ikke inkludert i forhandlingene mellom resten av opposisjonen og regjeringspartiene.

Une Aina Bastholm (MDG) forteller til Dagbladet at MDG ble gitt et feilaktig inntrykk av prosessen. Bastholm ante ikke at det løp forhandlinger samtidig som hun møtte partiene i finanskomiteen.

- I komiteen ble vi gitt inntrykk av at krisepakka skulle ha ordinær behandling i komité. Men så har Ap, Frp, Sp og SV forhandlet med regjeringspartiene. Dette er forhandlinger vi ikke har visst om, sier Bastholm til Dagbladet.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er irritert, og kaller det hele udemokratisk. Etter hva Dagbladet kjenner til, skal Rødt flere ganger ha spurt om det ble forhandlet utenom komité og fått avvisende svar.

Rødt ble gjennom media gjort oppmerksom på forhandlingene sent onsdag kveld.

FRUSTRERT: MDG-topp Une Aina Bastholm. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRUSTRERT: MDG-topp Une Aina Bastholm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Disse laget pakka

Rødt og MDG deltok i alle møter i finanskomiteen om saken, og partiene var kjent med sonderinger mellom alle partier.

Det de ikke viste, var at Ap, Frp, Sp og SV forhandlet med regjeringspartiene utenom komitémøtene.

Bastholm er skuffet.

- Vi sier ikke at det har vært en formell feil, men jeg hadde håpet på et større samhold i denne tida. Jeg er særlig opptatt av arbeidsledige studenter og kulturarbeidere, og jeg kunne ha kjempet deres sak i forhandlingene hvis jeg hadde fått være med. Resultatet ble en dårligere avtale som mine 95 000 velgere ikke har fått være med på, sier Bastholm.

- Har det vært en udemokratisk prosess?

- Ja, men mest av alt unødvendig og uforståelig, sier hun.

Hadia Tajik og Ap får skylda av både MDG og Rødt. Tajik stiller seg uforstående til kritikken.

- Hvilken kontakt som er mellom partiene ellers, er helt opp til partiene selv. Jeg har ingen ubesvarte henvendelser fra verken Rødt eller MDG, sier Tajik til Dagbladet.

LÅST DØR: Leder i Rødt, Bjørn Moxnes var ikke fornøyd med å bli stengt ute fra forhandlingene. Video: Jostein Sletten. 19. mars 2020 Vis mer

Takket nei til pressetreff

Dagbladet kjenner til at både Rødt og MDG hadde anledning til å delta på pressekonferansen på Stortinget i dag.

Begge takket nei fordi partiene mente de ikke kjente godt nok til budskapet som kom.

Dette vekker irritasjon hos flere Dagbladet snakker med på Stortinget.

Enkelte påpeker at parlamentarismen faktisk er slik at ettmandatspartiene blir uviktige i forhandlinger der de ikke er på vippen.

Ble tatt opp i forhandlingene

Dagbladet kjenner også til at saken ble tatt opp i forhandlingene mellom de fire største opposisjonspartiene og regjeringspartiene.

IRRITERT: Rødts Bjørnar Moxnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IRRITERT: Rødts Bjørnar Moxnes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det ble spurt i plenum om ikke Rødt og MDG burde inkluderes i forhandlingene om krisepakka, i det minste for syns skyld.

Slik ble det altså ikke.

- Hadde det ikke vært smart å inkludere Rødt og MDG, når begge føler seg utelatt og politikerne snakker om å bygge fellesskap?

- Rødt og MDG har vært med på alle komitémøter. Jeg har alltid svart opp henvendelser fra dem, og selv delt informasjon med dem når det har vært mulig, svarer Hadia Tajik.

- Spørsmålet var om det ikke hadde vært smart av deg å inkludere dem i større grad?

- De har vært med. De har hatt full anledning til å diskutere alle saker, så det er feil at de er utelatt på noe vis.

Stikk til Moxnes

På Facebook skrev Rødts Bjørnar Moxnes at han fikk beskjed om at det ikke skulle være forhandlinger om krisepakka på Stortinget i går kveld.

Hadia Tajik sier Moxnes burde forstått at svaret han fikk dreide seg om komitébehandling, ikke forhandlinger på kammerset.

- Han spurte om prosessen videre for komiteen, og jeg redegjorde for den. Jeg regner med at Bjørnar Moxnes ikke er novise i det politiske arbeidet, og kjenner til at kontakten på Stortinget foregår etter partienes initiativ, sier hun.

- Så hvorfor har ikke du og Ap vist det initiativet til Rødt og MDG i denne krisetida?

- Jeg opplever at alle partiene har vært opptatt av et så godt samarbeid som mulig. Jeg får bare ta til etterretning at dette er det prioriterte budskapet til MDG og Rødt etter at vi har jobbet med en proposisjon som skal sikre arbeidsplasser og inntekt.

Hele Norges coronakart