Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fort Hood-mistenkt deltok i pilegrimsmiddag før drapsraidet

Men Nidal Malik Hasan arrangerte trolig drapsraidet på egen hånd.

FØR DRAPET: Nidal Malik Hasan (t.v., i hvitt) fanget av et overvåkningskamera ikke lenge før han begikk 13 drap. Foto: AFP/CNN/Scanpix
FØR DRAPET: Nidal Malik Hasan (t.v., i hvitt) fanget av et overvåkningskamera ikke lenge før han begikk 13 drap. Foto: AFP/CNN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Amerikansk etterretning visste på forhånd at militærpsykiateren som er mistenkt for å ha massakrert 13 soldater i Fort Hood-leiren i Texas, var i kontakt med ytterliggående islamister. Det melder FBI selv i natt. Han kom, ifølge byrået, først i etterforskernes søkelys i fjor.

Ikke navngitte kilder opplyser til CNNs Anderson Cooper at Nidal Malik Hasan, nå major i det amerikanske forsvaret, var i kontakt med den ytterligående imamen Anwar al-Awlaki mellom 10 og 20 ganger fram til i fjor.

Ifølge New York Times er det blitt snappet opp kommunikasjon mellom militærpsykiateren og en religiøs leder i Jemen, kjent for sine antiamerikanske holdninger - denne mannen er nå identifisert, og skal være identisk med Anwar al-Awlaki.

NTB skriver at kommunikasjonen ble avlyttet og at FBI var blant dem som ble varslet om majorens mistenkelige oppførsel.


Mystisk middag
Hasan spiste kvelden før drapsraidet, som tok 13 liv, spiste Hasan middag med seks ledende islamister.

FBI har fått bragt navnene på disse på det rene, men har ikke offentliggjort mer informasjon om hva som ble diskutert på middagen - utover at en av dem skulle på pilegrimsreise, og at middagen var en markering av dette.

I SORG: Soldater og offiserer samlet seg for trøst etter massakren. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix
I SORG: Soldater og offiserer samlet seg for trøst etter massakren. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi/Scanpix Vis mer

Likevel ble trolig selve raidet arrangert av Nidal Malik Hasan på egenhånd.

Det får nyhetsbyrået AP opplyst fra etterretningskilder sent mandag kveld norsk tid. Kildene har ikke funnet informasjon som tyder på at andre var direkte involvert i raidet.

Motvillig
Hasan er nå ved bevissthet og i stand til å snakke på sykehuset, etter at han selv ble skutt og alvorlig såret av en kvinnelig sikkerhetsvakt. Han vil bli stilt for en militærdomstol.
Motivet for massakren ved USAs største militærbase, som totalt huser 50 000 soldater, er ikke kjent.

Hasan har de siste årene arbeidet med sårede soldater fra Afghanistan og Irak ved Walter Reed Army Medical Center i Washington, men skal selv ha vært svært kritisk til USAs krigføring - og vært svært lite lysten på selv å delta i krigføringen.

Likevel ble han i april i år sendt til Fort Hood-leiren. Stikk i strid med hans eget ønske skulle han om kort tid sendes til Afghanistan.


ER VED BEVISSTHET: Major Nidal Malik Hasan overlevde skuddene en kvinnelig sikkerhetsvakt avfyrte mot ham. Foto: REUTERS/Scanpix
ER VED BEVISSTHET: Major Nidal Malik Hasan overlevde skuddene en kvinnelig sikkerhetsvakt avfyrte mot ham. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media